Gå til sidens hovedinnhold

Utsatt gruppe til østkanten

Barn med psykiatri- og rusproblemer flyttes fra Røa på Oslo vest til Heimdalsgata i Oslo øst. Politiets forebyggende avdeling på Grønland er kritiske.

GRØNLAND: Nylig vedtok Barne- og familieetaten i Oslo å flytte akuttinstitusjonen på Røa til Heimdalsgata i sentrum øst. Kun et steinkast fra tungt belastede miljøer både langs Akerselva, på Grønland og Oslo S.

Skeptisk

Geir Tveit i forebyggende avdeling ved Grønland Politistasjon er svært skeptisk til å flytte ungdommer fra Røa til sentrum.
20 sekunder etter å ha gått ut døra, vil de treffe på folk de ikke burde være sammen med, sier Tveit til Dagsavisen. Han mener Oslo kommunes vedtak vil gjøre jobben tøffere for alle som jobber med vanskeligstilt ungdom.
Denne avgjørelsen øker sjansen for at de igjen havner i dårlige miljøer, uttaler Tveit til avisa.

Et overgrep

En samlet personalgruppe på Røa er i harnisk over avgjørelsen.
Dette er et overgrep mot klientene våre, sier miljøterapeut Pia Monclair til Dagsavisens journalist. Institusjonen på Røa er et akuttilbud for ungdom mellom 10 og 18 år. Ungdommene sliter med et spekter av problemer: Rus, prostitusjon, voldelig atferd og selvmordsproblematikk.
Barna trenger trygge omgivelser. I sentrum er de midt i smørøyet for rus og prostitusjon, sier Monclair.
Institusjonen benyttes også av barn som lever på skjult adresse på flukt fra tvangsekteskap. Monclair mener en flytting til sentrum nærmest vil umuliggjøre jobben med å gjemme barna.
Beliggenheten er i et område der store deler av befolkningen har minoritetsbakgrunn. Sjansen for å bli oppdaget, vil derfor være stor, sier Monclair.

Mer vold

Røas lokaler overtas av langtidsinstitusjonen i Borger Withs gate på Sandaker. Miljøterapeut Bjarne Drachmann er like lite begeistret for flyttingen som sin kollega på Røa. Lokalene på Sandaker er langt større enn på Røa, og Drachmann mener kommunens vedtak kan gå på sikkerheten løs.
Vi har flere ungdommer som er utilregnelige. Mindre plass betyr at folk går mer oppå hverandre. Konfliktnivået vil øke og det blir større fare for vold mellom ungdommene og de ansatte, hevder Drachmann overfor Dagsavisen.

Nødvendig

Direktør Kirsten Hjermstad i barne- og familieetaten hevder at kommunen forsøkte å kjøpe nabohuset på Røa, men at det ikke lot seg gjøre.
Det er vanskelig å finne lokaler. Å flytte institusjonen på Røa til sentrum og Borger With til Røa, er kanskje ikke optimalt, men vi er likevel trygge på at vi har funnet den beste løsningen. Alternativet for Borger With ville kunne være å stenge, sier Hjermstad til avisa. Hun mener det ikke nødvendigvis vil by på større problemer å plassere barn i akuttinstitusjon i sentrum framfor i utkantoslo.
Trenden er at man får flere institusjoner i nærmiljøet for å opprettholde kontakt med skole, familie og venner, sier Hjermstad.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger