*Nettavisen* Nyheter.

Utsetter Brakkebygrendas skjebne – igjen

Okkupantene i Brakkebygrenda holdt en markering foran Rådhuset i går. Her kan deres skjebne avgjøres 21. mai. Foto: Foto: Tarjei Kidd Olsen

Politikerne gir seg en ekstra måned på å vurdere skjebnen til okkupantene i Brakkebygrenda. Plan- og bygningsetaten ber om at okkupantene kastes ut, fordi det er «for stygt».

Klikk på bildet for å forstørre.

Okkupantene i Brakkebygrenda holdt en markering foran Rådhuset onsdag. Her kan deres skjebne avgjøres. Foto: Foto: Tarjei Kidd Olsen

Klikk på bildet for å forstørre.

– Vi vil ikke leve i frykt og prøver å ikke tenke på utkastelsen, sier okkupant “Frankie” (t.v.) til dittOslo.no. Her sammen med en av de andre okkupantene foran Rådhuset, hvor innbyggerinitiativet deres skal vurderes. Foto: Foto: Tarjei Kidd Olsen

RÅDHUSET: – Hvis vi skal begynne å være fordømmende i forhold til alt som er stygt og pent i Oslo, så vil det ikke være mye igjen her, sier bystyremedlem Harald A. Nissen (MdG).

I fjor ga Plan- og bygningsetaten (PBE) beskjed til at eieren av den gamle branntomta i St. Halvardsgate om at okkupantene der må kastes ut, blant annet med henvisning til en bestemmelse i Plan- og bygningsloven om at ubebygd areal i bebygd område skal holdes i ryddig og ordentlig stand.

PBE mener at Brakkebygrenda er for stygt, og at okkupantene må bort.

– Det er bare tull. I steder som Berlin brukes slike områder i turistbrosjyrer. Og jeg har ikke oppfattet at det står i loven at det ikke er lov å leve annerledes. Jeg synes at det er en ganske drøy kost å begynne å være estetikkpoliti i forhold til livsstilen til folk, sier bystyremedlem Nissen.

SE VIDEO FRA BRAKKEBYGRENDA, DA DITTOSLO.NO BESØKTE DEM HØSTEN 2013 HER:

Video: Tarjei Kidd Olsen

400 støttespillere

Nissen sitter i byutviklingskomiteen, som skal vurdere Brakkbygrendas innbyggerinitiativ. Initiativet består av nesten 400 underskrifter, som mener at okkupantene må få bli på den gamle branntomta – eller få et alternativt oppholdssted.

Selv om komiteen skulle ha vurdert initiativet onsdag denne uka, har de utsatt behandlingen til 21. mai. Bakgrunnen skal være at flere partier har ønsket mer tid, før man fatter et vedtak.

Tomten er opprinnelig regulert til barnehage, men eieren ønsker å bygge boliger, og dermed kan den politiske behandlingen ta mange år. I mellomtiden frykter flere naboer at tomten i praksis kan bli en søppelfylling, eller at okkupantene rett og slett flytter tilbake hvis det ikke investeres i dyrt vakthold, slik de gjorde i 2010 (se faktaboks).

Mindretallet i komiteen er partiene på venstresiden, og de som er mest positive til okkupantene, mens de borgerlige er skeptiske. Men ingenting er avgjort ennå, i følge byutviklingskomiteens nestleder, Espen Ophaug (V).

Tviler på utkastelse

– Innbyggerinitiativets tekst er veldig konkret, og det er ikke uvanlig at slike initiativ blir litt justert i komiteen, sier Ophaug.

– Noen partier som kanskje kunne tenke seg å støtte innbyggerinitiativet, vil blant annet se på andre forslag som kan gjøre det mulig å støtte den. Så nå har disse partiene gitt seg litt tid for å se om man skal vurdere andre vedtakspunkter, eller om man skal be om en ytterligere vurdering, sier nestlederen.

I februar besluttet en dommer at okkupantene kan kastes ut umiddelbart. Det var eieren som ønsket en slik dom, etter å ha fått trusler om dagbøter fra PBE hvis Brakkebygrenda ikke fjernes. Men Ophaug tviler på at politiet vil gjennomføre en utkastelse mens politikerne fortsatt behandler saken.

– Vi har ikke noen instruksjonsmulighet overfor politiet, men vi har et klokt politi som ser at det fortsatt er en politisk behandling, sier Ophaug.

SE STOR BILDESERIE FRA BRAKKEBYGRENDA HER

Steile fronter

Nissen mener imidlertid at den politiske viljen til å redde Brakkebygrenda ikke nødvendigvis er tilstede. Han sier at det er byrådsavdelingen for byutvikling, som ledes av Bård Folke Fredriksen fra Høyre, som har den egentlige makten.

– Hvis Plan- og bygningsetaten trekker trusselen om tvangsmulkt, så vil situasjonen være en annen for eieren – som da kanskje kan vurdere saken annerledes. Byrådet og PBE har makten, og løsningen er at de går tilbake til start, men vi er ikke der i dag, sier Nissen.

– Dessverre har Oslo en forhistorie med så steile fronter mellom okkupanter og myndigheter, at det er lite vilje til kompromiss. Det som må skje er at noen tar til fornuften. Det er snakk om en tomt, og 15 mennesker som velger å bo på en annen måte blant 600.000 mennesker, sier han.

LES OGSÅ: – Brakkebygrenda skader boligprisene

Vil ikke leve i frykt

Utenfor Rådhuset sto noen av hovedrolleinnehaverne onsdag kveld. Okkupantene hadde møtt opp for å holde en markering i forbindelse med møtet i komiteen.

– Det er ikke noe mindre skjemmende med en ubebodd søppelplass enn med et fristed og en vakker, fargerik og kulturell boplass, sier okkupant «Frankie» (som bruker pseudonym etter det som skal ha vært represalier fra høyreekstreme ved andre tilfeller).

Hun forklarer at livet går sin vante gang i Brakkebygrenda mens de venter på avgjørelsene.

– Vi holder på med vårt. Vi planter grønnsaker, fikser sykler, bygger ut kjøkkenet, har konserter, og forbereder tomten for utesesongen, for å nevne noe. Vi vil ikke leve i frykt hele tiden for å bli kastet ut, så vi prøver å ikke tenke så mye på det, sier «Frankie».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag