*Nettavisen* Nyheter.

Utsikt til 47.000 volt

Selv om høyspentmastene på Korsvoll foreløpig har konsesjon til å drive til 2020, ønsker naboer å få dem fjernet rasket mulig. Her (f. v.) Knut Arntzen, Mette Pettersen, Tore Nygård, Roger Pettersen, Sven Evjseth og Astrid Svendsen. Foto: Anders Jørstad

Naboer til høyspentmastene på Korsvoll står sammen i kampen for å legge de seks strømledningene ned i jorda.

KORSVOLL: Mellom grønne trær og knallblå himmel er den enorme høyspentmasten rett utenfor verandaen til Roger og Mette Pettersen i Åmotveien, en svært uønsket nabo.

Mange som kommer på besøk til oss, blir veldig skremt av synet som møter dem ute på verandaen, og jeg må forsøke å berolige dem, forteller Roger Pettersen.

Positiv til forslag

Men når ekteparet Pettersen inviterer sine naboer fra Åmotveien opp på verandaen, er det ikke frykten, men kampviljen, som råder. Forslaget fra Korsvoll Arbeiderparti om å legge hele høyspentlinjen fra Øvre Song til Kjelsås under jorda, er god musikk i beboernes ører.

Langs denne strekningen har det vært ulike høyspentmaster helt siden 1930-tallet, og benyttelsen av uteområdene langs disse mastene blir begrenset. Og at høyspentledningene ligger så nær både skole og flere barnehager, synes vi ikke noe om, mener Knut Arntzen.

Stå sammen

Det å fjerne høyspentmastene etter lik spleiselagsmodell som ble gjort for området mellom Lofthus og Grefsenplatået, møter blandet mottakelse i Åmotveien.

Jeg synes vi betaler nok i strømregning allerede, og dette burde først og fremst være et ansvar for Hafslund selv, som drifter dette strømnettet, mener Astrid Svendsen.

Roger Pettersen mener at om det eventuelt skal bli et spleiselag, så må alle delta.

Jeg har hørt eksempler på at folk betalte ulike summer for nedgravingen av mastene på den andre siden av elva. Likevel blir det viktigste nå at vi står samlet om dette, og at alle beboere møter opp til det foreslåtte møtet mellom politikerne og representantene fra Hafslund, mener han.

Over grenseverdi

Flere av beboerne mener at det store omfanget av strømledninger på himmelhvelvingen skremmer enkelte til å flytte til området.

Da jeg solgte barndomshjemmet mitt her for noen år siden, var det nok av dem på visningen som dro med engang de fikk øye på de høye mastene, forteller Mette Pettersen.

Da Sven Evjent flyttet til Åmotveien for noen år tilbake, tok han saken i egne hender.

Jeg foretok målinger selv, og jeg har også fått Hafslund om å foreta målinger av tomten min. Og i henhold til Statens stråleverns grenseverdier på maks 0,4 mikrotesla (mT), så overstiges disse både på terrassen og samtlige etasjer av huset. Men Hafslund opererer med andre grenseverdier, og mener at målingene ligger innenfor det forsvarlige, forklarer Evjent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag