*Nettavisen* Nyheter.

Utstilling med Ibsen-inspirasjon

Frem til 1. april stiller Nina Sundbye ut sine skulpturer av Henrik Ibsens kvinneskikkelser på Nasjonalbiblioteket ved Solli plass.

SOLLI PLASS: Det er skulpturer med et utrolig sterkt uttrykk det her er snakk om. Om du tidligere ikke har fått stort ut av denne typen kunst, må det sies at det er vanskelig ikke å bli berørt av denne kunstnerens verk.

Lærte av Per Palle Storm

Nina Sundby er født i Oslo i 1944. Det ble av familien forventet av henne at hun skulle skafffe seg en solid utdannelse. Hun hoppet av handelsgymnasiet ganske raskt og søkte seg i stedet inn på Statens Håndværks og Kunstindustriskole hvor hun studerte fra 1962 til 1965.

I 1966 begynte hun å studere på Kunstakademiet med Per Palle Storm som lærer. De utviklet et nært og fortrolig forhold hvor det var stor ueninghet om mye. Professor Storm sto for klassiske og naturalistiske uttrykksmåter mens det for Sundbye var viktigere å få til et bestemt uttrykk.

I undervisningen til Storm sto akttegning og anatomistudier sentralt, det var naturalismen som var idealet.

Kunstmiljøet i Norge var ganske isolert på denne tiden. Utenfor landegrensene stod ikke naturalismen lenger på førsteplass, her ble det eksperimentert med andre materialer og nonfigurative uttrykk.

Sundbye ville mer enn å tegne akt og modellere i leire, så hun søkte seg til Kungliga Akademien for de frie konsterna i Stockholm i 1968. Der fikk hun eksperimentere med andre materialer og fikk oppleve konseptkunst, men fant ut at hun fortsatt ville jobbe figurativt, men samtidig utforske materialets muligheter.

Opptatt av Ibsen

Litteratur og teater, og da spesielt Ibsen, er en viktig inspirasjon for Sundbye, hun sier at hun ikke kan huske ikke å ha vært interessert i ham.

Det er Ibsens kvinneskikkelser hun er mest opptatt av. De står ofte frem som sterke mennesker som slites mellom seg selv og samfunnets krav.
Gjennom disse kvinneskikkelsene får Ibsen tatt opp essensielle spørsmål om individ og samfunn.

På utstillingen kan du gå rundt å se på skulpturene mens du i et headsett kan høre utdrag av scener fra skuespillene hvor de er tatt fra.

I tillegg kan du se noen av Ibsens orginaltekster hvor han har strøket enkelte passasjer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag