Gå til sidens hovedinnhold

Utvider vekterordningen

Vekterselskapet G4S fikk fornyet kontrakten med Oslo kommune og skal nå også patruljere området langs Akerselva ned til Vaterlandsbroa.

GRÛNERLØKKA/RÅDHUSET: – Dette er vel noe av det mest populære jeg har gjort noen gang, sier byrådsleder Erling Lae (H) i det han setter signaturen på en kontrakt med vekterselskapet G4S som forlenger vekterordningen langs Akerselva på nedre del av Grünerløkka ut oktober.

Kontrakten gjelder i utgangspunktet for to måneder, men med mulig forlengelse i 1+1 måned.

Dessuten skal området utvides fra elva og gatene på nedre del av Grünerløkka til å gjelde hele strekningen langs elva ned til Vaterlandsbroa.

Partipolitikk

Byrådet tok initiativ og vedtok ordningen høst 2008 etter at man opplevde en kraftig økning i narkotikaomsetningen i området. Fra 23. februar har vekterne vært på plass 24 timer i døgnet, og nå har bystyret altså vedtatt å forlenge ordningen som har en kostnadsramme på seks millioner kroner.

Flertallet i Bydelsutvalget (BU) på Grünerløkka (Ap+SV+R) gikk imot at kommunen skulle fortsette vekterprosjektet. Beboerne protesterte og bystyret gikk på tvers av BU og vedtok forlengelsen. Erling Lae mener man ikke skal legge for mye partipolitikk i slike avgjørelser.

– Jeg opplever ikke noen konflikt med BU-lederen på Grünerløkka. Det er ikke noe poeng å lage partipolitiske konflikter ut av dette. Vi sa at så lenge beboerne ønsket det så skulle vi foreslå det, sier Erling Lae som nå er svært fornøyd med å forlenge kontrakten med vekterselskapet.

Kontinuitet

– G4S har fått kontrakten fordi de hadde det beste tilbudet. Jeg er glad for det fordi da får vi kontinuitet. Samarbeidet har vært forbilledlig bra og det er et tankekors at det ikke skulle mer til, sier Lae.

– Vi setter veldig pris på at kommunen viser at vi er tilliten verdig og lar oss fortsette. Det er viktig for oss å få fram at vekterne våre synes dette er et veldig meningsfullt oppdrag hvor de får god kontakt med publikum. Vi har fått utelukkende gode tilbakemeldinger, bortsett fra selgerne da, sier, sier Jan-Erik Elvestad som er regionsjef i G4S til Østkantavisa.

– Det har vært en del diskusjon rundt at kommunen bruker private vektere til å løse oppgaver politiet burde løst. Har du en kommentar til dette?

– Det vil jeg ikke ha noen mening om. Politikerne har fattet en beslutning og vi har vunnet en anbudskonkurranse og leverer etter en avtale. Men jeg føler jo at vi gjør noe samfunnsnyttig og blir satt pris på i området, sier Elvestad som skryter av samarbeidet vekterne har med politiet og andre organisasjoner i området.

Skaper trygghet

Og vekternes egen statistikk levner ingen tvil om at det har blitt en forbedring siden vekterne begynte sin vandring i februar. Antall observerte salg er blant annet reduser fra 47 i februar til 16 i mai, men talle positive tilbakemeldinger er stabilt høyt.

– Tiltaket har skapt trygghet i området. Det skaper uro i pushermiljøet langs elva at vekterne dukker opp, sier Elvestad.

Vekterne har opplevd en del aggressive selgere, men aldri vært i situasjoner hvor liv og helse var i fare.

Politiet er positive

Politiet skulle helst sett at de selv hadde ressursene til å ordne opp i området selv, men stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon, ser positivt på bidraget vekterne gir.

– Synlig uniformert politi er det mest trygghetsskapende. Dette er en politioppgave, men slik det er blitt teller alle gode krefter med og dette er positivt. Vi samarbeider veldig bra med vekterne, sier Stølen til Østkantavisa.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger