RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
En mann (20) må i fengsel etter en rekke straffbare forhold, blant annet stjal han 59.000 kroner fra en 95 år gammel kvinne.
En mann (20) må i fengsel etter en rekke straffbare forhold, blant annet stjal han 59.000 kroner fra en 95 år gammel kvinne. Foto: Camilla Svendsen

Utviklingshemmet mann (20) svindlet bobilselger for en halv million

Sist oppdatert:
Lurte bilselgere for kjempebeløp og tømte bankkortet til 95 år gammel kvinne.

OSLO TINGRETT: 20-åringen, som kommer fra Groruddalen, møtte nylig i Oslo tingrett tiltalt for en rekke alvorlige straffbare forhold.

Han erkjente straffskyld for de fleste, men nektet for å ha forsøkt å bestikke en ansvarlig for gjennomføring av en samfunnsstraff for å registrere oppmøte som aldri fant sted.

En konvolutt med 2.000 kroner skal ha blitt lagt i den ansattes bil før saken ble politianmeldt.

Tvilsom skyld
Retten lar tvilen rundt tiltaltes rolle i bestikkelsesforsøket komme han til gode og frifinner han for dette. En kamerat av mannen sto trolig for gjennomføringen og det er stor usikkerhet om i hvor stor grad 20-åringen kjente til bestikkelsesforsøket.

De andre tiltalepunktene, som 20-åringen erkjente straffskyld for omfatter, ran, tyveri og bedrageri.

Den 13. april i år ranet 20-åringen og en kamerat en mann ved Rådhuset. Mannen ble slått og sparket og frastjålet mobil, nøkler og bankkort.

20-åringen og kameraten ble pågrepet like etterpå et at vitner kom med gode beskrivelser av gjerningsmennene.

Les også: Gjengleder fra Oslo skal ha reist til Syria

Ville selge "billig euro"
Bedrageriene omfatter store summer fordelt på tre hendelser med klare likhetstrekk.

Den 12. mai i år var tiltalte og noen andre personer i kontakt med en mann som hadde annonsert en bobil til 1,35 millioner kroner på finn.no. Det ble gjort en avtale med vedkommende at skulle gjøres opp i Euro og at han samtidig kunne få kjøpt billige Euro i tillegg.

Mannen hadde derfor med seg 500.000 kroner da han møtte tiltalte og de andre involverte i saken.

Tiltalte fikk overlevert pengene og skulle oppsøke en bank for å sjekk ektheten på sedlene. I stedet forsvant de med pengene inn i en bil som kom kjørende.

Tømte eldre kvinnes konto
Samme fremgangsmåte ble brukt da de i mars og september 2013 fikk overlevert henholdsvis 30.000 og 200.000 kroner som skulle byttes mot billige Euro i forbindelse med kjøp av en hestevogn og en bil.

Tiltalte forklarte i retten at han "bare var med" og at den som planla det hele er en person han ikke ønsker å oppgi navnet på.

20-åringen har ingen øvre aldersgrense når han velger ut sine ofre. Det kom tydelig fram da mannen i løpet av to timer den 25. mars i fjor bemektiget seg og benyttet bankkortet og koden til en 95 år gammel kvinne til å ta ut til sammen 59.000 kroner på ulike steder i Oslo.

Mannen ble dømt for de ovennevnte forhold i tillegg til trusler mot politiet og en privatperson, tyveri av bilskilt og besittelse av kniv og knokejern på to ulike tidspunkt.

Tingretten ser allmennpreventive grunner til å reagere strengt i denne saken. 20-åringen er tidligere domfelt for liknende forhold. Deler av lovbruddene han nå dømmes for ble begått mens han avsonet samfunnsstraff.

Tingretten ser særlig alvorlig på tyveriet av bankkortet til den 95 år gamle damen.

Les også: Skuddofferet på Oppsal er død

Lav IQ
Straffen ville ifølge tingretten ligge på rundt tre års fengsel for de lovbrudd mannen hadde gjort seg skyldig i.

Det er imidlertid reist tvil om mannens straffetilregnelighet og det er foretatt en judisiell observasjon.

Konklusjonen er at mannen grenser til å være psykisk utviklingshemmet i høy grad. Han scoret 57 på en IQ-test og ligger helt på grensen til å bli regnet som strafferettslig utilregnelig.

Tingretten mener mannen, selv om han var klar over at det han gjorde var straffbart, har betydelig redusert evne til å se alle konsekvenser av sine handlinger.

Erstatning
Etter en samlet vurdering konkluderer tingretten med at fengsel i ett år og seks måneder er passende i denne saken.

Det oppfordres i dommen til at mannen soner straffen på en institusjon da tingretten frykter at mannens kriminelle karriere forverres dersom han ikke får et tilpasset soningsopplegg.

I tillegg må mannen betale tilbake nærmere 400.000 kroner til personene han har bedratt.

- Min klient er enig i frifinnelsen etter post I og II. Han hadde erkjent en rekke av de øvrige forholdene. Han har ikke fått dommen forkynt ennå så vi har ikke fått snakket om hva vi gjør videre, sier mannens forsvarer Cecilie Schjatvet.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere