*Nettavisen* Nyheter.

Uunnværlig i 25 år

JUBILERER I ÅR: Det kjente tårnet rager høyt til værs etter 25 år som Trafikanten.

Passasjerenes orakel fyller 25 år i år! De hjelper oss å finne ut hvordan vi kommer oss hit eller dit, til brygga eller Toten. Helt uunnværlige!

Klikk på bildet for å forstørre.

JUBILERER I ÅR: Det kjente tårnet rager høyt til værs etter 25 år som Trafikanten.

JERNBANETORGET: Det kjente tårnet rager til værs midt på Jernbanetorget. Trikke- og bussholdeplass er like ved, det er kort vei til båt, tog og T-bane. Men hva hjelper det, hvis du ikke vet hvilket fremkomstmiddel du skal bruke?

Finner fram for deg

En liten tass kommer inn og strekker seg ivrig opp mot disken.

– Jeg skal til bestemor. Hun har bakt kake!

– Så koselig. Hvor bor hun da? Husker du det?

– Hm. Hun bor under bursdagen min, og ser teater når hun vil.

– Under… Oi! Når har du bursdag da?

– 7. juni.

– Aha! Du skal nok til 7.-juniplassen. Da tar du T-banen til Nationaltheatret og går av der. Når du kommer ut, heter det 7. juni-plassen der. Da ser du en fin statue av kong Haakon 7., og teateret er ikke langt unna.

Småen får en billett og setter kursen mot T-banestasjonen. Han er snart fremme hos bestemor.

Alltid kø

Trafikanten er kollektivtrafikkens informasjonssenter på Jernbanetorget. Det er alltid lang kø der, men det går skikkelig fort unna! Det finnes knapt en eneste person i Oslo som ikke har fått hjelp av Trafikanten til noe.

– Kan man ta båt til Kjelsås? Hvordan finner jeg Vikingskipmuseet? Og hvor er egentlig Tøyen?

Reiser du ofte, lønner det seg å kjøpe månedskort. Men hvor mange soner skal det gjelde for? Hvor bor du, hvor skal du? Hvordan fyller man penger på kortet? Svært mange spør om veien, om de skal ta buss, tog eller kanskje båt? Hva går fortest? Her får du opplysninger om buss og tog, trikk, båt og T-bane, i Oslo, Akershus og det sentrale Østlandet. Kanskje skal du ha nytt månedskort, kort eller billetter. Bare du vet hvor du skal, går resten greit! For de kan også gi opplysninger om togruter.

Trafikanten driver en egen nettside, der du kan planlegge reiserute, lese kart, tidtabeller og mye annet: www.trafikanten.no.

Finner du ikke ut av det, kan du ringe 177, eller stikke innom det høye tårnet på Jernbanetorget. Rett innenfor døren er det et lite kaffested som også er svært godt besøkt.

Trafikanten ble opprettet i 1986, og NSB og Ruter eier det sammen. Senteret på Jernbanetorget er hovedkontoret til Oslo og Akershus Trafikkservice AS. De har også kontor på Oslo lufthavn, og en liten filial på Aker Brygge. De jobber også med utleie av lokaler, og utvikling og distribusjon av informasjonssystemer.

Trafikanten er uten tvil kommet for å bli. De blir nok i 100 år til!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.