Vær gode rollemodeller

Alkoholforbruket blant norsk ungdom har nærmest doblet seg det siste tiåret. I dag drikker ungdommer mellom 15-20 år i gjennomsnitt fem liter ren alkohol i året. Det tilsvarer 325 flasker øl. Aller størst har forbruksveksten vært hos jentene. Tidligere drakk gutter dobbelt så mye som jenter, men i dag utgjør jentenes forbruk 80 prosent av guttenes. Dette er en skremmende utvikling, spesielt fordi en tommelfingerregel er at jenter tåler 2/3 så mye alkohol som gutter. Ungdom smaker ikke bare på alkohol, svært mange drikker seg også beruset. Har du en sønn eller datter i 8. klasse er det 25 prosent sjanse for at han/hun vært beruset. Over 40 prosent har vært beruset i 9.klasse og over 60 prosent i 10. klasse.

Som forelder er det lett å føle seg maktesløs. Men man må vite at påvirkningen er sterkere enn de fleste er klar over. - Det finnes ikke noe fasitsvar på hvordan man kan utsette barnas alkoholdebut. Men det er to ting alle eksperter er enige om: Man må være en tydelig forelder og man må tørre å sette grenser, sa Svein Sørnes fra programmet Sterk&Klar, da han snakket til foreldrene på Bjørnsletta skole i forrige uke.

I skrivende stund beveger vi oss inn i en tid duket for fest og julebord. I desember måned drikker vi mer enn resten av året og dette er noe vi skal ha i bakhodet når vi pynter oss til fest. Fyll foran barna er uakseptabelt. Undersøkelser viser at flertallet av de som drikker alkohol mens barna er tilstede ikke selv ser dette som et problem, det er alltid de som drikker litt mer som tråkker over grensene. Barn er sensitive og merker stor forskjell på foreldre som har tatt et lite glass for mye. Den trygge, hjemlige atmosfæren kan fort ødelegges av en fest hvor barna ikke hensyntas i den grad de burde.

Det er ikke noe i veien for å unne seg litt godt drikke til maten når julen setter inn, men vår oppfordring er å gjøre dette med måte. Ingenting er flauere enn fulle voksne som krangler høylytt og urettmessig med taxisjåføren eller som sjangler gatelangs. Voksne bør være gode rollemodeller. Spesielt overfor ungdommen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.