RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lørdag gjenåpner Hønse-Lovisas hus med utstillingen URO av Marianne Hølmebakk. Det blir også en rekke andre aktiviteter. Primus motor, Anne Mette Hegdahl ønsker velkommen.
Lørdag gjenåpner Hønse-Lovisas hus med utstillingen URO av Marianne Hølmebakk. Det blir også en rekke andre aktiviteter. Primus motor, Anne Mette Hegdahl ønsker velkommen. Foto: NILS SKUMSVOLL

Vaffelpressa er tilbake

Her kommer en gladnyhet til turgåere, kakeavhengige, de kunstglade og ikke minst historisk interesserte. Lørdag gjenåpner Hønselovisas hus!

SAGENE: De gående forbinder gjerne den koselige lille stua med vafler og nytrakta kaffe, mens andre igjen bruker stedet til lengre diskusjoner om kulturhistorie og samtidskunst. De litteraturinteresserte tenker på Oskar Braaten og forfatteren Frid Ingulstads folkevandringer når de passerer. Det som er helt sikkert er at de fleste i Oslo øst på en eller annen måte har et forhold til Hønse-Lovisas hus, og lørdag åpner atter en gang dørene til den populære kafeen ved Beierbrua.

 

Braatens versjon


Primus motor for den lille «kulturinstitusjonen», Anne Mette Hegdahl er lykkelig over å kunne invitere folk på besøk igjen.

– Hønse-Lovisas hus har plass til alle. Akkurat som romanfiguren til Oskar Braaten, sier hun engasjert.

Husets navn spiller på den litterære figuren Hønse-lovisa som figurerer i Oskar Braatens fortelling «Ungen» fra 1911. En kvinne som tok til seg unger som levde under vanskelige kår. Og selv om huset kanskje er mer «ekte» enn personen det er oppkalt etter er det ikke tilfeldig at det var dette som ble navnet på bygningen.

– Vi vet med sikkerhet at Braaten stod på brua her sammen med en avistegner i 1918. Da uttalte han at det var i nettopp dette huset han hadde sett for seg at den fiktive personen Hønse-lovisa bodde. I ettertid har mange ment at dette faktisk var en kvinne som levde i området mens Braaten vokste opp, men hun bodde uansett ikke her, avslører Hegdahl, og tilføyer at hun egentlig synes det er litt artig med noen myter rundt huset.

 

Lang historie


Det er mange som har bodd i huset siden det ble bygget. På 1800- tallet ble det først bygget som bopel for sagmesteren i området. Senere ble det overtatt av Christiania tukthus. På syttitallet huset det et studentkollektiv, fram til 1979 da forfatteren Sigbjørn Hølmebakk flyttet inn. Hølmebakk gikk bort i 1981, men familien bodde her fram til 1993.

– Siden den gang har huset kun vært brukt til galleri, kulturhus og cafe.

 

Engasjement


– Det er fantastisk at vi klarer å drive dette huset, mye takket være engasjement fra Bydel Sagene og frivillige medarbeidere som står på året rundt. Uten dem kunne vi ikke drevet, sier hun.

Huset er ikke bare kjent her hjemme på østkanten. Også franske matmagasiner har gitt stedet oppmerksomhet.

– I 2008 kom det plutselig noen journalister fra Elle a table. De ble så begeistret for smaken på både vaflene og krydderkaka vår at de trykket oppskriften i det franske ukebladet, ler Hegdahl.

Lørdag åpner dørene i anledning Hønselovisas dag. Marianne Hølmebakk viser utstillingen URO.
 

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere