*Nettavisen* Nyheter.

Vagt om sprøyterom

INGEN SVAR: Sprøyterom er en politisk beslutning, mener en ny rapport. ILLUSTRASJONSFOTO

Et ideologisk felt preget av skyttergravsdiskusjon, konkluderer en ny evaluering av sprøyterommet i Oslo.

OSLO: Evalueringen som er utført av Statens institutt for rusmiddelforskning gir ingen entydig anbefaling for om sprøyterommet bør fortsette eller ikke.

I fjor høst foreslo byrådet å legge ned det da midlertidige tilbudet til hovedstadens rusavhengige, men etter at Frp snudde i bystyret ble tilbudet likevel vedtatt som en permanent ordning. Regjeringa har også lagt føringer for at dette skal være en ordning som bestemmes av hver enkelt kommune.

Sprøyterommet har imidlertid vært kontroversielt siden det åpnet, noe den ferske rapporten også tar innover seg. Evalueringa er foretatt etter at sprøyterommet flyttet til de nye lokalene ved Prindsen i Storgata, og rapporten mener lokalene fungerer tilfredstillende.

Rapporten konkluderer med at ruspolitikken er sterkt preget av ideologi og det forfatterne kaller «skyttergravsdiskusjon», og at det har vært vanskelig å måle nytteverdien av sprøyterommet. De påpeker imidlertid at tilbudet tilfører økt verdighet både overordnet og individuelt for brukerne, men at det er vanskelig å måle dette opp mot kostnadsnivået. Forfatterne konkluderer med at spørsmålet til syvende og sist må avgjøres politisk, og de ønsker ikke å komme med klare anbefalinger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.