RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ullern kirke ligger flott til på høyden på Ullern. Illustrasjon: Tor Wilthill
Ullern kirke ligger flott til på høyden på Ullern. Illustrasjon: Tor Wilthill

Vakker og nyromansk

Der Ullern sognekirke ligger, var det opprinnelig sommerbolig med mye selskapelighet. Også i dag kommer mange hit, for å samles om gudstjeneste.

ULLERN: Ullern kirke ligger egentlig på Justisrådhaugen. Der kirkebygget nå står, var det på 1770-tallet en sommerbolig her, bygget for justisråd Christian Gram, derav navnet.

I 1820 fikk Danmarks generalkonsul Holger Rahbek tak i den koselige tomten. Her var det fint å ha venner på besøk! Etter å ha kost seg en stund blant rosene, fant han ut at stedet selvsagt måtte hete Holgerslyst.

En eier som kom etter ham, kalte stedet for Gimle. Men i 1843 kjøpte stattholder Severin Løvenskiold huset og tomta. Han pusset opp huset og fikk satt ned en masse planter, og døpte eiendommen tilbake til Holgerslyst. Nå var det blitt enda koseligere her, og venner og kjente kom ofte på besøk. De hygget seg med hvitvin og danset så løvet blafret i den frodige hagen. Siste eier var grosserer Hassel, og det var ikke mindre selskapelighet på Holgerslyst i hans dager.

Hoffsjefen tilbød tomt

Opprinnelig tilhørte eiendommen Ullern gård. Så da området trengte en kirke, tilbød hoffsjef Løvenskiold på Ullern gård gratis tomt til kirkegård. Betingelsen var at kommunen kjøpte dødsboet etter grosserer Hassel som kirketomt. De slo til med det samme, og så var tomten klar. Nå manglet de bare å få tegnet og oppført en kirke! I juli 1900 bevilget Aker herredstyre 141.000 kroner til bygging av kirke.
Arkitekt Harald Bødtker, som bl.a. var med på å tegne Aulaen, fikk oppgaven med å tegne bygget. Sogneprest Thore Godal la ned grunnsteinen, og i 1903 kunne den nye kirken innvies av daværende biskop Bang.

Romslig og nyromansk

Kirken er en korskirke i tung, nyromansk stil, lagt øst-vest som gammel kirkeskikk er. Den har hvitkalkede, pussede yttervegger og et firkantet tårn med tre vinduer på hver side.

Tårnet har tre klokker, fra Olsen & Søn, Nauen; landets eneste klokkestøperi som ennå er i full vigør. Inne er det plass til 900 mennesker, så det er en romslig kirke.
Kirken ble velsignet med mange fine gaver. Billedhogger Wilhelm Rasmussen har laget bronserelieffet ved hovedinngangen; Jesus velsigner de små barn. Relieffet ble gitt av Agnes Løvenskiold. Korets apsis (det halvrunde utbygget bak alteret) er dekket av et praktfullt veggmaleri utført av Eilif Pettersen en gave fra statsminister Carl Otto Løvenskiold (Peder Ankers oldebarn) og hans kone.

Frisene under maleriet i koret er laget av Domenico Erdmann. Alteret er frittstående, under en bysantinsk baldakin på fire marmorsøyler. Vinduene mot sør og nord har glassmalerier av Gabriel Kielland.

Inventaret, alterbrystningen, benkeradene og prekestolen er laget i furu, og ble opprinnelig malt som imitert eik. Under oppussingen i 1939-41 fikk de ny farge.
Dåpssakristiet ble i 1939 innredet til kapell og innviet av prost Ivar Holsvik, han med boken om salmedikterne våre.

Sør for kirken står et minnesmerke over menighetens falne under sisteverdenskrig, utført av billedhogger Nic Schiøll høytidelig avduket av kong Haakon 15. juni 1947. Mange kjente personer har fått sin siste hvile på Ullern kirkegård, som Theodor Kittelsen, familien Løvenskiold og David Andersen, for å nevne noen.

Pop kirke

Ullern er en populær kirke, som bl.a. tilbyr aftensang og taizé-gudstjenester. Den ligger også høyt hver eneste år på listen over kirker med mest vielser.

Det vrimler av besøkende her akkurat som i Holger Rahbeks glansdager, selv om de ikke er kommet for å forlyste seg i hagen. Men han skåler nok for dem alle i sin himmel, for han elsket det når det kom riktig mange på besøk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere