RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vakkert hoppeføll


Rust Terna sitt vakre nyfødte føll.
Rust Terna sitt vakre nyfødte føll.
Rust Terna, som mange kjenner fra sine besøk på Nordre Lindeberg gård, fikk tirsdag 17. juni sitt første føll.

LINDEBERG: Det har vært en riktig travel vår på gården og de fleste av dyra har fått familieforøkelse. Nå venter bare purka Trulte.

Rust Terna

Sist ute var Rust Terna som fikk et nydelig hoppeføll. Anette Kirkestuen var fødselsmedhjelper og forteller her om opplevelsen:

Rust Terna er 9 år og eies av Oslo kommune. Hun ble bedekket med hingsten Kroghs Balder i Kvam i Gudbrandsdalen i fjor. Dette ga resultater, 17 juni følla Terna et stort og fint hoppeføll.

Rier

Allerede søndag 15 juni begynte Terna å gi signaler om at føllingen ikke var langt unna. Bekkenbånda var slakke, juret var fylt med melk, og det var kommet propper i speneåpningen.

Siden dette var Terna sin første følling, var det veldig viktig å være til stede ved fødselen.

Morgenen 17 juni var Rust Terna tydelig småstresset av rier. Det rensligste stedet å følle er utendørs, spesielt siden det er tidlig på sommeren og fjøsvasken ennå ikke er unnagjort.

Vi slapp henne ut på beite sammen med kuene, for at hun skulle få ro der, da vi hadde omvisning med to barnehager.

Fødselen

Terna hadde virkelig ikke lyst å bie ute på beite, vi hentet henne inn igjen. En snau halvtime senere var føllingen i gang. Føllet lå i feilstilling, det ene frambeinet og hodet var på vei ut, mens det andre frambeinet var ikke synlig.

I slike tilfeller må man være rask, dytte føllet inn igjen imellom riene. Gå inn med armen å hente fram det andre frambeinet.

Det er den samme måten vi gjør på kalving, lamming og kjeing. Eneste forskjell er at om man hjelper til ved forløsning av føll kan man med fordel la bakbeina bli liggende i moren, ikke trekke føllet helt ut.
Den siste blodoverføringen fra mor til barn er veldig viktig. Når moren kjenner at føllet fortsatt ikke er helt ute blir hun liggende, og navlesnoren blir intakt noen minutter til. Når føllet reiser seg (i dette tilfellet etter 25 min) ryker navlesnoren på et bestemt sted, ca. 10 cm ut fra føllets mage.

Terna var flink å samarbeidsvillig under hele fødselen. Forløsningen var unnagjort på 6 minutter.

Navn

Hoppeføllet skal få et norsk, kanskje rasetypisk og norrønt navn. Staben på gården har kommet med mange forslag.

Nå skal jeg sende inn fødselsmelding til Norsk Hestesenter med fire navneforslag. Det er de som til slutt bestemmer hva føllet skal hete.

Nordre Lindeberg gård

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere