RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vakkert og stygt


Fra Amnestys fotoutstilling med Kadir van Lohuizens bilder på Teknisk Museum.
Fra Amnestys fotoutstilling med Kadir van Lohuizens bilder på Teknisk Museum.
Oljeindustriens bakside stilles ut på Teknisk Museum.

KJELSÅS: Fram til 10. desember står fotoutstillingen «Oljeindustriens forbannelse» i foajeen på Teknisk Museum på Kjelsås.

Bildene er tatt av den prisbelønte fotografen Kadir van Lohuizen på oppdrag fra Amnesty International.

Går utover de fattige

I februar 2008 dokumenterte van Lohuizen forurensing og miljøødeleggelser forårsaket av oljeindustrien i Nigeriadeltaet.

Amnesty Internationals rapport «Petroleum, Pollution and Poverty in the Niger Delta», viser hvordan oljeindustrien, med Shell i spissen, ifølge Amnesty, systematisk beriker seg av Niger- deltaets ressurser på bekostning av innbyggernes livsgrunnlag. Det er de fattigste som blir hardest rammet av dette.

Bildene er fargesterke og klare, men har et alvorlig budskap. Under åpningen tidligere i uken var skoleelever invitert for å ta bildene i nærmere i øyesyn.

– Vi håper å kunne provosere litt med disse bildene. Det er fint å bruke museet som en arena for engasjement og dialog, sier kommunikasjonsrådgiver Camilla Marie Klevstrand på Teknisk Museum.

Undervisningsopplegget knyttet til utstillingen samkjøres med museets faste oljeutstilling og den prisvinnende Klima X-utstillingen.

Press på myndighetene

Espen Rasmussen, fotograf og bildesjef i VG Helg, synes ikke bildene er for sterk kost.

– Nei, tvert imot. Dette er realiteten. Det er sånn det ser ut. Det har folk godt av å se, særlig for en oljenasjon som Norge. Denne utstillingen setter fokus på oljeutvinning i den tredje verden, og hvordan vestlige selskaper oppfører seg der, sier Rasmussen.

SE GLIMT FRA "OLJENS FORBANNELSE" HER!

– Mange blir overrasket over hvordan forholdene er for vanlige folk når de ser utstillingen, sier Randi Hagen Eriksrud i Amnesty.

Amnesty mener Myndighetene har et stort ansvar når de ikke lager tilstrekkelige regler for oljebransjen.

– Amnesty i Norge jobber også opp mot Norske Shell, for å legge press på Shell i Nederland og Nigeria for at de skal endre fremgangsmåter. Vi jobber også opp mot myndighetene for at lovene skal holdes, også av oljeselskapene, sier Eriksrud.

Utstillingen har vært både i Stavanger og Bergen før den kom til Oslo, og skal videre til København.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere