Gå til sidens hovedinnhold

Vaksine uten vert

I dagens Nordstrands Blad står to kvinner frem for en sak de tror på. Det handler om å gi et offentlig tilbud om vaksine mot livmorhalskreft. Denne kreftformen oppstår ofte i forbindelse med HPV-viruset, og dette viruset finnes det en vaksine mot. Det er med andre ord en kreftform det er mulig å redusere forekomsten av gjennom vaksine. Livmorhalskreft tar årlig livet av 100 norske kvinner, samtidig som 300 rammes og 3000 blir operert for forstadiene av kreften.

Mona Verdich og Nina Øyen Ekejord fra Nordstrand har som mødre til unge døtre engasjert seg for å gi et tilbud for å stanse en utvikling der stadig flere rammes. Mange av de som får livmorhalskreft får det gjennom HPV-viruset, som er seksuelt overførbart . Det holder at en partner bærer viruset. Man kan heller ikke beskytte seg helt mot viruset ved å bruke kondom.

Skal man vaksinere er det derfor viktig at dette skjer før man debuterer seksuelt. I Norge er det en vaksine mot HPV-viruset som er godkjent for bruk, men vaksinen er svært kostbar. Derfor ønsker de to høyrekvinnene å gjøre vaksinen alment tilgjengelig via en form for alment vaksinasjonsprogram.

Når det finnes en vaksine som kan bekjempe folkesykdommen kreft, da synes vi Norge skal ha gode grunner for å si nei. Mange andre europeiske land har da også innført vaksinen, og da er det vanskelig å forstå at norske myndigheter ikke skulle finne dekning for dette. Kreftforeningen har vurdert saken og mener vaksinen bør tilbys alle.

Nå er det slik at ekspertene strides om hva som kan være bivirkninger og langtidseffekter ved bruk av vaksinen. Da bør en i så fall bruke mer penger på forskning rundt dette. nnUansett er dette en sak som krever prioritet hos statsråden. Når en finner måter å stoppe kreft på, bør offentlige helsemyndigheter ta et ansvar for å ta i bruk disse metodene, eller fortelle hvorfor en ikke gjør det. Det er store penger i omløp når det gjelder vaksinasjoner og legemidler. Helseministeren må gå mer offensivt ut for å fortelle hvorfor Norge ikke skal få tilbud om en slik vaksine når den er utviklet og allerede benyttes i andre land.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar