*Nettavisen* Nyheter.

Vaksinering i gang i Bydel Østensjø

God håndhygiene er et av de beste tiltakene mot svineinfluensaen. Illustrasjonsfoto: Nina Schyberg Olsen

Vaksinasjon for risikogrupper startet i Ryensvingen 1 i dag.

ØSTENSJØ: Vaksine mot svineinfluensa i Bydel Østensjø blir i første omgang tilbudt hos fastlegene og da for risikogrupper/helsepersonell.

Personer innen risikogrupper bes kontakte fastlegen sin for å avtale tid for vaksinering. Pris per vaksinasjon er kr. 150 hos fastlegen. Personer i risikogruppene, som av ulike årsaker ikke får satt vaksine hos sin fastlege, vil få tilbud om vaksinasjon i bydelen.

Pris per vaksinasjon i bydelen vil være kr. 100. Det er etablert vaksinasjonssted i Bydelsadminstrasjonens lokaler i Ryensvingen 1 tirsdager og torsdager kl. 1200-1800 med oppstart i dag.

Øvrige må vente

I første omgang er det personer i risikogrupper og helsepersonell som får tilbud om vaksine mot svineinfluensa A (H1N1). Det vil senere bli gitt tilbud om vaksinasjon til øvrige beboere i bydelen. Mer detaljert informasjon om dette kommer senere. Vaksinasjon er det mest effektive tiltaket for å beskytte seg mot pandemisk influensa (svineinfluensa). Helsemyndighetene anbefaler vaksinasjon av risikogrupper for å forebygge alvorlig sykdom og død.

Ta med ID

Alle som skal vaksineres må ta med sitt fødselsnummer (11 siffer). De som er verge for andre, for eksempel for barn, demente eller psykisk utviklingshemmede, må oppgi fødselsnummer for den de er verge for.

Risikogrupper og helsepersonell først

Særlig utsatt for komplikasjoner er gravide og personer med kronisk luftveissykdom, kronisk hjerte og karsykdom, nedsatt forsvar mot infeksjoner, diabetes type 1 eller 2, kronisk nyresvikt eller leversvikt, kronisk nevrologisk sykdom eller skade, samt personer med svært alvorlig fedme. I tillegg er helsepersonell prioritert i vaksinekøen for å beskytte pasientene og seg selv mot smitte.

Med helse- og omsorgspersonell menes:

H1. Frontlinjepersonell som skal ta imot, undersøke eller behandle pasienter som har akutt sykdom som kan være influensa, for eksempel personell ved legevakter og fastlegekontorer, ambulansepersonell og en del personell i sykehusene.H2. Helse- og omsorgspersonell det kan bli kritisk mangel på ved økt sykefravær (for eksempel personell ved intensivavdelinger, sykehjem eller apotek) etter kommunenes og helseforetakenes egne prioriteringer. Veiledning i prioritering er gitt i pandemiplanveilederne for kommuner og helseforetak.H3. Annet helse- og omsorgspersonell

Sikkerhet og bivirkninger

Helsemyndighetene sier det er en langt større risiko for alvorlig sykdom og død ved influensa, enn for mulige skadevirkninger av vaksinen. Pandemivaksinen som skal brukes i Norge heter Pandemrix. Den er fremstilt på tradisjonell måte, ved virusdyrkning på egg. Vaksinen er basert på deler av det nye influensaviruset A(H1N1) og inneholder ikke levende virus. Den kan derfor ikke gi influensasykdom.

Har du spørsmål om vaksinasjon og svineinfluensa, ring Opplysningstjenesten i bydelen, tlf. 23 43 85 03 eller pandemitelefonen tlf. 815 55 015. Nordstrands Blad vil følge utviklingen i bydelen tett både i papairavisen og på våre nettsider www.noblad.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.