*Nettavisen* Nyheter.

Valentins dag myte og virkelighet

I morgen er dagen vi spesielt skal vise vår kjærlighet - i alle fall i følge Valentin-tradisjoner. Men er dette en merkedag på kalenderen for folk flest?

LAMBERTSETER: Hvert eneste år gjentar det seg. Midt i februar slås det stort opp i både aviser og butikkvinduer. Valentins dag er her. Kjærlighetens såkalte høytid. En dag satt av til å vise sine kjære hvor mye man verdsetter dem, helst gjennom blomster, kort og søte små teddybjørner med hyggelige setninger tatovert over magepartiet. 14. februar er datoen som har skaffet seg så mye oppmerksomhet, men hva vet egentlig lokale ungdommer om saken?
Vi har loddet stemningen
Valentins dag? Feirer folk det?", spør Lambertseter-elev Lotte Kildeborg overrasket når vi spør henne om hennes forhold til årets mest profilerte ikke-fridag. Med store hjerteformede reklameplakater overalt hvert år er det vanskelig å tro at noen makter å holde seg uinformert, og ganske riktig. Lotte vet godt hva vi snakker om, hun har bare valgt å holde seg litt utenfor det hele. Dagen betyr jo ikke noe særlig for meg, er kanskje litt mer for par som har lyst til å finne på noe koselig eller noe. Jeg hadde ikke forventet noe, smiler hun. Valentin's dag er en amerikansk høytidsdag som kom til Norge for noen år siden.

Dagen var opprinnelig en minnedag for presten Valentin som skal ha helbredet en en blind pike.
Vi leter videre etter et annet intervjuobjekt. Kan det hende at dagen ikke er så vidt feiret som det virker?
Ifølge Holmlia-jenta Stine Elise Wistner Nordby kan det godt se sånn ut. Hun ser nesten flau ut når hun forteller at hun ikke har feiret dagen før. I år har jeg kjæreste, men har ikke egentlig noe behov for å gjøre noe spesielt. Vi kan da alltids finne på noe en helt annen dag, mer spesielt da.
Stine har knapt fått lukket munnen før Jørgen Svalastog Holbye bryter inn i samtalen. Oppsal-gutten er meget uenig. Valentins dag er offisiell, den er jo på kalenderen! utbryter han. Jeg har gjort noe den dagen så lenge jeg kan huske. Pleier å ta kjæresten med ut på middag og slikt.
Jørgen fortsetter med å legge ut om hvor fin anledningen er, og at for ham er Valentins dag nesten like viktig som årsjubileum i et forhold.
Du er med andre ord en av de som virkelig skal markere 14. februar?
Helt klart! Jeg gleder meg.
Jørgen får unektelig det hele til å høres flott ut, men man kan spørre seg om det bildet han maler er et resultat av store mengder aggressiv markedsføring, eller om Jørgen kanskje virkelig er en av de siste uttalte romantikere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.