*Nettavisen* Nyheter.

Vålerenga-fans i masseslagsmål

Tjue personer er pågrepet etter et masseslagsmål mellom voldelige fotballtilhengere, såkalte casuals fra Brann og Vålerenga i Bergen lørdag kveld. Foto: Olav Sundvor. ba.no

– 22 stykker er arrestert, opplyser Hordaland politidistrikts operasjonssentral.

«De er minst 50 stykker!» Slik lød meldingene som kom inn til politiet ved 2015-tiden lørdag.

Les også: – De fortjener ikke å kalles «casuals». De er pøbler.

Flere politienheter og ambulanser var ved 2030-tiden på Ortun skole og ved Fyllingsdalen videregående skole.

Politiet avhørte menn i 20-årene på stedet. Flere ble påført håndjern. Noen klarte å stikke av. Politiet hadde kontroll på situasjonen ved 2040-tiden, og hadde pågrepet et tjuetalls personer ble tatt med inn til politikammeret.

Flere var skadet og ble fraktet bort i ambulanse ved 2050-tiden.

Les også: Casuals-gruppe legges ned etter anklager om tysting

Sannsynligvis en avtalt

Det er kamp mellom Brann og Vålerenga på Stadion søndag. De som slåss er fra casualsmiljøet til Vålerenga.

En politimann på stedet bemerker at dette ble en dyr Bergens-tur for mennene i 20-årene som er arrestert. Politiets innsatsleder på stedet, Gisle Antun, sier til BA at de var forberedt på at dette kunne skje.

– Dette er trolig tilreisende i forbindelse med fotballkampen og sannsynligvis en avtalt slåsskamp. Tre er kommet til skade. Vi har kontroll på flere av dem. Morgendagens kamp er en såkalt høyrisikokamp, så vi var forberedt på at dette kunne skje, sier han.

– Hvordan vil du karakterisere det som skjedde i Fyllingsdalen?

– Dette ser vi alvorlig på og noe vi slår ned på. Dette har ingenting med idrett å gjøre, sier Antun.

Bøter opp mot 45.000 kroner

De fleste er tatt med til politikammeret og blir bortvist fra Bergen.

– De risikerer bøter opp mot 45.000 kroner. Det er det opp til politiadvokaten å avgjøre, men det ble resultatet for to menn fra Bergen som var i bråk i Oslo i fjor, sier Antun.

To Brann-casuals i midten av 20-årene ble dømt i Oslo tingrett i januar etter at de ble pågrepet i forbindelse med seriekampen mellom Vålerenga og Brann 15. september i fjor.

Les også: Casuals laget bråk før innebandykamp

Supporterne var skilt fra hverandre av politibiler som sto på en rekke. Likevel var det en av bergenserne som løp fra de andre og begynte å slåss med en VIF-casual. For dette ble han dømt til å betale en bot på 36.000 kroner eventuelt 72 dager i fengsel. Den andre dømte ble pågrepet og gjorde mye motstand. Han fikk en bot på 25.000 kroner.

Vålerenga har i etterkant kalt slåsskampen i fjor høst for et historisk vendepunkt. 40-45 suppoere slåss mens små unger, familier og besteforeldre var vitner.

Les også: Casuals jakter ranere i Oslo

«Det som skjedde den 15.september før kampen mot Brann på Ullevaal Stadion er et historisk vendepunkt. Bråket ble bevisst utført mens små unger, familier og besteforeldre var vitner. Noen gråt åpenlyst og flere valgte å droppe kampen og komme seg hjem. Før kampen mot Brann var det 17 utestengte. Nå legges det ned et betydelig arbeid for å identifisere de bråkmakerne som deltok i bråket før kampen mot Brann. Alle vil bli ekskludert i lang tid,» sto det i pressemeldingen fra Oslo-klubben.

En VIF-casual fikk bot på 45.000 kroner etter bråket.

Har møttes før

I 2012 kom politiet med en rapport på casualsmiljøet i Norge, med en oversikt over kjente risikosupportergrupperinger som er meldt inn i det nasjonale etterretningssymstemet. Der kom det blant annet frem at minst ti fotballklubber i Norge har tilknytning til slike grupperinger.

Allerede i 1999 var Brann-supportere involvert i bråk, da Vålerenga-supportere stormet en pub med bergensere i Oslo sentrum. De hadde køller og skjold. I mai 2000 ble åtte personer arrestert på Torgallmenningen, etter å ha slåss mot VIF-supportere. I 2003 møttes også casuals fra Vålerenga og Brann i Oslo for å slåss etter kampen.

I 2004 ble 15-20 Brann-casuals arrestert på vei til slåsskamp i Oslo. En politimann ble slått ned. I 2004 ble det også bråk i forkant av cupfinalen mot Lyn. Vålerenga-casuals stormet puben med Brann-supportere. En bergenser ble sendt til sykehus med skadet øye.

Les også: Politiet brukte tåregass mot fotballsupportere

I 2006 var det slåsskamper både før og etter kampen mot Vålerenga i Bergen. To casuals fra hvert lag ble arrestert. Etter kampen mellom Brann og Vålerenga i Oslo samme år, ble 17 stykker arrestert.

I oktober 2006 samme år ble syv casuals fra Brann og Lyn arrestert i Oslo. Året etter ble syv personer arrestert etter slåsskamp i Bergen. Politiet stormet natt til kampdagen en pub med pepperspray. Flere ble arrestert.

Les også: – Blir utestengt historisk lenge

Sommeren 2007 møttes 30-40 casuals fra Brann og Vålerenga i Mjøndalen. De var på vei til hver sine kamper. Slåsskampen ble avlyst og bergenserne ble sendt hjem. I august barket Brann-casuals sammen med Start sine. Rundt 60 stykker ble filmet av TV 2 i Kristiansand.

I 2008 møttes casuals fra Vålerenga og Brann på en bergensskole for å slåss. 20 ble pågrepet av politiet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag