RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vålerenga inviterer OBOS til nytenkning


Framtida til gressbakken overfor Etterstadgata 2-4, og det lille trehuset som en gang var Sotakafeen diskuteres i disse dager. FOTO: MARION JULIUSSEN
Framtida til gressbakken overfor Etterstadgata 2-4, og det lille trehuset som en gang var Sotakafeen diskuteres i disse dager. FOTO: MARION JULIUSSEN

Som mange sikkert har fått med seg i avisene den siste tida, er resten av det gamle miljøet ved Sotahjørnet truet av OBOS’ byggeplaner. Dette spesielle stedet på Vålerenga betyr noe for folk i denne delen av byen. Helt fra VIF ble stiftet i 1913 og i mange tiår etterpå, var det her ved Sotakafeen VIF-spillere og -patrioter diskuterte kamper og la planer for neste møte på banen. Det ble et samlingssted og en hjørnekultur her. Veiplaner for å ta unna den økende gjennomgangstrafikken på 1960-tallet, gjorde dessverre at den gamle Sotakafeen ble revet. Allerede i 1947 kjøpte OBOS opp eiendommen på hjørnet mot kafeen i den hensikt å bygge boliger der. Dette har ikke blitt noe av, og det er først de senere årene de har lagt fram konkrete forslag. I mellomtida har de latt den typiske, gamle Vålerenga-bebyggelsen forfalle. Etterstadgata 2 fra 1850-årene og den karakteristiske, lille bua fra 1920-tallet er ikke noe vakkert syn slik de står i dag.

Etterstadgata 4 har hatt en annen eier gjennom årene. På Vålerenga har det vært mange småbedrifter gjennom tidene, og i nr. 4 er det fortsatt en liten trevarebedrift. For 120 år siden var det pottemakeri og bolig for pottemakerens familie her, og fra 1925 treskifabrikk. Både før og etter krigen ble det produsert skismøring i kjelleren. Hans Oset kokte smøringen etter egen oppskrift og rørte selv i de store karene. Visstnok er noe av produksjonsutstyret fortsatt i kjelleren. Bratteli skismøring var i mange år en merkevare i flere land inntil Swix tok navnet av markedet.

I 2004 kom OBOS med sitt første forslag hvor de foreslo at ruvende boligbygg skulle erstatte all gammel bebyggelse på de ovennevnte eiendommene, og Gjøvikbanen rett ovenfor skulle overbygges med opptil sju etasjer høye kontorbygg. Vålerenga Vel og Byantikvaren kom da med et alternativt forslag om bevaring og istandsetting av den gamle bebyggelsen med et grøntområde rundt. De nye boligene ville de ha bakenfor, og kontorbyggene i lokk over jernbanen. I tillegg tenkte de, i motsetning til OBOS, også på den økte trafikken til den nye bebyggelsen. Den ble foreslått lagt rett inn fra eksisterende trafikkårer på Etterstad-sida, noe som vil skåne boområdet på Vålerenga for ny trafikk.

Nå har OBOS kommet med et revidert forslag hvor de foreslår å flytte det gamle trehuset i Etterstadgata 2 til et lite grøntområde langs Strømsveien. Ellers vil de fortsatt rasere alt bak for å gi plass til massive nybygg som nevnt ovenfor. Når en ser på disse forslagene til OBOS, er det forståelig at mange reagerer på deres planer. Byantikvaren, Vålerenga Vel, VIF, bydelsutvalget (BU) i Gamle Oslo, tidligere eier av Etterstadgata 2, Vlerenga historielag og ikke minst folk på Vålerenga er entydige: Ta vare på det gamle miljøet, ingen sanering av den gamle bebyggelsen.

Bydelsutvalget behandlet saken i møte 5. mai og gikk fortsatt inn for bevaring av eksisterende bebyggelse samt maksimum høyde på fem etasjer på nybyggene. Byantikvaren vil heller ikke ha flytting av det gamle trehuset i Etterstadgata 2.

Dette er klare tilbakemeldinger som bør tas på alvor. Det må være rom for å ta vare på et lite lokalmiljø som betyr mye for mange. Faktisk burde det være i OBOS’ interesse når de skal markedsføre nye boliger på Vålerenga, at det er igjen noen av de stedene som gir denne bydelen sjel.

OBOS og Plan- og bygningsetaten bør sammen med representantene fra lokalmiljøet, finne fram til en løsning som også ivaretar bevaringsønsket. Hvem vet, kanskje det allerede finnes folk på Vålerenga som kan få til en ny «Sotakafe» i de gamle husene? Hva med et serveringssted med plass til skiftende lokalhistoriske utstillinger, et aldri så lite «Vålerenga museum»? En slik utstillingsidé kunne være en fin utfordring for oss i historielaget. Det har en tid vært jobbet med en mulig skulptur på Sotahjørnet. Dette for å få merket dette spesielle kulturminnet for alltid. En anerkjent, lokal skulptør har allerede utkastet klart. Kanskje OBOS kan bli en støttespiller for å få realisert disse ideene? Da får de også høste noe av æren for at Vålerenga forblir noe unikt som også innflytterne i nybyggene deres får oppleve.

Et råd til OBOS: Spill på lag med Vålerenga framover. Vi kan sammen finne løsninger og lage nye konsepter som kan gjøre denne bydelen enda mer spennende for beboere og besøkende.

Det er Vålerengas identitet dette handler om.

Stå på for Vålerenga!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere