RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sumathi avgir sin stemme og Gudmund Dalsbø kontrollerer at det går riktig for seg.
Sumathi avgir sin stemme og Gudmund Dalsbø kontrollerer at det går riktig for seg.

Valg i det stille

Tamiler bosatt i Norge har valgt representanter til sitt nye Landsråd, et valg som de selv kaller historisk og som ledd i en demokratiseringsprosess.

BRYN/STOVNER: Sist søndag avga i alt 2.767 tamiltalende personer sin stemme på de 16 valglokaler rundt om i Norge. Og representantene til Landsrådet for Eelam Tamiler i Norge (NCET) var klare allerede dagen etter.

Valgkomiteen regnet på forhånd med at det fantes rundt 10 000 stemmeberettigete i hele landet.

Solidaritet

I valglokalet på Bryn skole var det stor tilstrømning utover dagen.

– Det er viktig for meg å vise solidaritet, sier Sumathi etter å ha gitt sin stemme.

Det var to stemmesedler å krysse av på, en for kandidater nasjonalt og en for kandidater for Region øst.

I valglokalet på Stovner videregående skole var det stor tilstrømning da dørene åpnet. Den første i køen hadde tatt turen fra Nannestad for å avgi sin stemme.
– Jeg stemmer ved valget i solidaritet med mitt folk, sier Dinesh Poologasingam.

– Jeg håper at vi nå kan få en organisasjon som kan tale Tamilenes sak både her i landet og internasjonalt, sier Sumathi Wijeyaraj, som også var tolk under valget.

Demokratisering

Under et møte dagen før valget fikk kandidatene presentere seg selv og sine grunner for å stille til valg. Bjørnar Moxnes var en av dem, og han var også den som fikk flest stemmer ved valget.

– Jeg tolker dette som et uttrykk for at tamiler i Norge sterkt ønsker samarbeid og kontakt med norske organisasjoner og miljøer, sier Bjørnar Moxnes.

– Jeg vil karakterisere dette som et historisk valg og et paradigmeskifte i det tamilske miljøet. Og nå setter tamiler i Norge premissene for videre organisering globalt, ved å være først ute med etableringen av landsrådet, forklarer Ilango Balasingam, medlem av valgkomiteen.

Pionerprosjekt

– Vi kaller dette ekte demokrati. Tradisjonelt er det medlemmer i en organisasjon som velger representanter til styre eller råd. Men her skal en hel folkegruppe være med å bestemme sine representanter, og dette danner presedens for gjennomføring av liknende valg i andre land, avslutter Ilango Balasingam.

Oversikt: Disse ble valgt

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere