RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Valgår 2013: «Lær av SV, Siv»


Kai Karlsen var en av dem Siv Jensen ga en klementin til på Egertorget like før jul.
Kai Karlsen var en av dem Siv Jensen ga en klementin til på Egertorget like før jul. Foto: Foto: Fredrik Eckhoff

Det er nå under én uke til vi entrer 2013. Valgåret 2013. I den forbindelse benyttet Fremskrittspartiets Siv Jensen nylig muligheten til å kickstarte valgkampen. På Egertorget møtte hun, og listetoer Christian Tybring-Gjedde, opp en tidlig morgen for å koseprate med velgerne.

Siv snakket gjerne om Oslo – født og oppvokst i byen som hun er. Om alt går veien for partiet kan vi da altså kanskje ha den neste finansministeren i Norge bosatt på Nordstrand. Men om smilene er like store blant velgerne og om klementinene sitter like løst med Frp i posisjon er vanskelig å spå.

LES OGSÅ: – Hvis Frp hadde sittet i regjering, Kai!

Det vil i så fall bli første gang Fremskrittspartiet er i posisjon nasjonalt. Da det samme skjedde med SV for drøyt sju år siden var forventningene skyhøye.

Resultatet av SVs snart to perioder i regjering må på mange måter føles nedslående. De har slitt for å få gjennom sine kampsaker, de har tapt oftere enn de har vunnet. Velgerne har vendt dem ryggen, og tidvis har SV balansert på sperregrensa.

SV har blitt tvunget til å lære den harde måten – det er langt mellom liv og lære, mellom opposisjon og posisjon.

LES OGSÅ: Siv Jensen: – Mamma er mitt forbilde

At det er partier i ytterkantene som størst merker denne effekten er heller ikke overraskende. Både SV og Frp går høyt ut når de sitter i opposisjon. Det er lett å protestere når man ikke har annen reell makt enn faktisk å protestere, eventuelt å skaffe seg alliansepartnere i protesten.

Verre er det når makten hviler på ens skuldre. Høyre og Arbeiderpartiet er i så måte bastioner i norsk politikk. De har styrt landet i mange tiår hver, og vet godt at det blåser på toppene. Derfor uttaler de seg sjelden ekstremt kontroversielt i den ene eller andre retning heller.

LES OGSÅ: Jens Stoltenberg: – Hjemme hos oss ser vi Love Actually

Så langt har ikke Frp tatt lærdom av SVs regjeringsnedtur. I steden er de fortsatt høyt på banen når de lover gull og grønne skoger til dem som har det vanskelig. Når de gir ut saftige klementiner, både i direkte og overført betydning, til velgerne.

Siv Jensen lover sykmeldte Kai Karlsen at med Frp i regjering ville han blitt operert langt tidligere, og han ville vært raskere ute i arbeid. Hun glemmer å fortelle at han nok måtte ha betalt en vesentlig større andel av operasjonen selv.

Hun lover også mer penger til politi, men glemmer å fortelle at det betyr at du og jeg må betale dyrere for alt vi i tar for gitt av offentlige goder.

Kan hende er det likevel Frps politikk som er best for Oslo og Norge. Men for Frps del er det lurt å lære av SV. Halve sannheter og kontroversielle utspill lever kort når den reelle makta skal utøves.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere