RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Valgfrihet av læremidler

Ved skolestart strømmer tusenvis av elever ut i Oslos gater, med penger i den ene hånda og en bokliste i den andre. En gang i året kjøper altså ungdommen kilovis med overflatekunnskap, som vi ukritisk regner med at gir oss alt vi trenger for hvert fag.

På boklistene til skolene står det stort sett én lærebok og én arbeidsbok for hvert fag, noe som reflekterer hvordan opplæringen kommer til å være lagt opp resten av året. Dette tillater lærerne å undervise for gjennomsnittseleven som ikke finnes igjennom hele året, og når eksamen nærmer seg kan alle pugge det de tilsynelatende trenger i fra boka uten et snev av kunnskap om kildekritikk, samarbeid og læringsstrategier. Boklistene vi finner i Osloskolen er en gjennomgående forsømmelse av elevers rett på tilpasset opplæring.

Om lærerne
lar oss velge mellom to-tre forskjellige lærebøker gir det mer variasjon, dybdekunnskap og bredde i hvert fag, samtidig som lærerne endelig tvinges til å tilpasse opplæringen til hver enkelt elev. Utover dette må elevene begynne å ta læreplanene aktivt i bruk ved valg av bøker, og bruken av bøkene. I grunn skulle dette være en selvfølge når elevene til og med betaler for bøkene selv.

Nå kan vi elever
sitte innaktivt i mangfoldige år uten at det går opp for oss at det finnes andre synsvinkler på fagene, andre måter å lære på, og at det er vi selv som må søke kunnskapen. Sistnevne skjer ikke før vi innser hva som mangler hos oss selv, hos læreren og i læreboka. Hvis alt som er verdt å vite hadde stått i en eneste bok for hvert fag, hadde det ikke eksistert store mengder bøker å velge mellom, og en stiller seg derfor spørsmålet om lærerne selv besitter nok kunnskap til å ta utfordringen med mer enn én metode og én kilde for opplæringen.

Elevorganisasjonen
er en partipolitisk uavhengig interesseorganisasjon for elever og lærlinger under videregående opplæring. Elevorganisasjonen i Oslo har 27 medlemsskoler, med omtrent 13 000 elever representert gjennom elevrådene, og er derfor det demokratiske talerøret til de fleste av Oslos elever i videregående opplæring.

Elevorganisasjonen i Oslo, ber med dette byråd Torger Ødegaard om å gjøre valgfrihet av læremidler til en unektelig rett for elevene i Oslo.Magnus Ofstad Malnes

Leder, Elevorganisasjonen i Oslo

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere