*Nettavisen* Nyheter.

Valgte svette og tårer i Bardufoss

På ROMMET: Ida Lilleaas Lystad på rommet sitt i Heggelia leir med sitt personlige våpen, HK-416. Foto: Alle foto: Aleksander Hage

Det er forfriskende å jogge i femten minus mener 19-åringen Ida Lilleaas Lystad fra Prinsdal.

Klikk på bildet for å forstørre.

MYE NYTT: Ida Lilleaas Lystad prøver en gassmaske.

Klikk på bildet for å forstørre.

MØNSTRING: Etter ankomst var det utdeling av utstyr.

PRINSDAL/BARDUFOSS: Nordstrands Blad får tak i den barske nittenåringen på telefon i det hun har en liten lunsjpause. Ellers har det gått i ett for den unge soldaten siden hun ankom Heggelia leir i Bardufoss mandag 9. januar. Ida Lystad har vervet seg inn i hæren. Avdeling: Sambandsbataljonen, Brigade-Nord.– Først ankom vi Sessvollmoen mandag og deretter ble vi fløyet hit i Hercules-fly. Det var veldig spennende, men ikke akkurat behagelig, forteller Prinsdal-jenta som aldri har befunnet seg så langt nord før. I et helt år fremover er det dette som skal være hennes hjem.

Tar en utfordring

Da Ida Lystad var ferdig på Nordstrand videregående skole var hun usikker på hvilken retning hun skulle velge i livet.

– Jeg syntes Forsvaret virket som en morsom opplevelse som man kan få mye ut av, sier nittenåringen som ikke er redd for en utfordring.

– Jeg vet jo ikke helt hva jeg går til her, men jeg vil gjerne utfordre meg selv, sier hun. At det ble Sambandsbataljonen var noe tilfeldig.

– Men nå som jeg har lært litt mer om bataljonen, så synes jeg det virker veldig spennende. Vi er jo kommunikasjonsleddet i hæren, sier hun.

Få jenter

Ikke overraskende er Sambandsbataljonen noe mannsdominert.

– I min tropp på 50 personer, er vi fem jenter. Det går faktisk helt fint. Gutta her er veldig hyggelige og modne for alderen. De vil ta ekstra vare på oss selv om det ikke er nødvendig, forteller Ida Lystad. Sambandsbataljonen er ikke kjent for å være noen lett tjeneste.

– Det er ganske tøft, med mye uteliv så det blir kaldt. Og det er fysisk, mange push ups. Jeg kommer nok til å bli ganske utslitt, men dette er noe jeg har lyst til å komme meg igjennom. For å se om jeg er tøff nok, sier hun og legger til at hun har trent en del de siste månedene for å lade opp. Den unge soldaten mener selv at hun ikke er noen hardhaus.

– Jeg ville aldri beskrevet meg selv som en tøffing, men jeg har fått mange tilbakemeldinger på at jeg er tøff som dro hit, forteller Ida som har spilt håndball for Hauketo i mange år, samt slalåm og karate.

Morgenjogging

Ida legger ikke skjul på at de første dagene har vært tøffe.

– Det har vært lite søvn og mye informasjon som skal inn, men det har egentlig gått veldig greit. Det er mange koselige folk, mye humor og det hjelper veldig på motivasjonen, sier soldaten.

Onsdag da Nordstrands Blad snakket med henne hadde hun startet dagen med en joggetur på morgenkvisten i 15-16 minus.

– Det var egentlig veldig deilig og forfriskende. Vi har jo så godt utstyr, sier hun.

Blir det en karriere i forsvaret på prinsdalsjenta?

– Jeg har hatt tanker om det, men jeg vil bestemme meg etter dette året. Men så langt virker det veldig lovende, avslutter Ida Lilleaas Lystad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.