Gå til sidens hovedinnhold

Valkyrien Allstars på offensiven

Forrige torsdag ble Valkyrien Allstars kåret til Årets Debutanter av Grappa Musikkforlag, og går alt som det skal, blir de skarpe utfordrere i Kjempesjansen på NRK.

Majorstuen: For de som ikke frekventerer Valkyrien Restaurant regelmessig, kan det informeres at Valkyrien Allstars ikke er restaurantens bedriftsfotballag, men en trio bestående av unge, talentfulle hardingfelespillere.

Navnet gav seg selv, det var på Valka de først fikk slippe til med musikken sin. Da var det også helt naturlig at trioen, som består av Tuva Syvertsen, Erik Sollied og Ola Hilmen, mottok Grappa Musikkforlags debutantpris samme sted. Det er for øvrig første gang prisen deles ut.

Kjempeløft

Det var utrolig stort å få debutantprisen. Først å fremst er det digg å bli sett og anerkjent, sier Tuva. Det gir oss tro på det vi driver med. Prisen innebærer full lansering, og vi får to uker i Fagerborg studio. Det er et stort og kjempekult studio, og to uker gir oss god tid til å yte vårt beste. Alt ligger til rette, nå er det bare opp til oss å lage en debut-cd som duger.

Det er ikke til å unngå at man lurer litt på hvordan Valkyrien Allstars ble til. De er liksom så utypiske for det mange av oss forbinder med felespillere og folkemusikk. Alle er i begynnelsen av tyve-årene, og bare én av dem, Ola, har en dialekt som forbindes med instrumentet. Han er fra Valdres, mens Tuva er fra Asker og Erik er fra Bærum. Ikke typiske folkemusikkommuner, de to sistnevnte. Det har tydeligvis ikke vært til noe hinder for denne gjengen, men kanskje tvert imot bidratt til den helt egne sounden gruppa har, som rett og slett er veldig tøff. Utgangspunktet for musikken deres er norsk folkemusikk, men det er tydelig at de har hentet mye inspirasjon fra andre sjangere og stilarter.


Super lærer og mentor

Vi har en felles helt, vi tre, sier Erik. Han heter Halvard Kvåle og er en utrolig flink pedagog og en veldig bra mann. Tuva og jeg møttes som elever hos Halvard da vi var 13-14 år gamle, Ola traff vi da han begynte å ta timer hos Halvard mens han gikk på videregående. At vi begynte å spille fele var kanskje mer eller mindre tilfeldig, men at vi fortsatte skyldes i stor grad Halvard Kvåle. Han er fremdeles en viktig inspirasjonskilde og vår åndelige leder.

Blandet mottagelse

Tuva, Erik og Ola flyttet etter hvert sammen i kollektiv på Majorstuen ikke langt fra Valkyrien Restaurant. Trioen fant raskt ut at dette var et av de få stedene i Oslo uten noen form for musikalsk underholdning. De tok med seg instrumentene sine og stemte opp ikke til udelt begeistring for alle gjestene, i følge Ola.

Til å begynne med var det en del skepsis blant noen av stamgjestene, ja, for å si det mildt. Men det ble sjelden voldelig, og etter hvert ble de største skeptikerne våre gode kompiser. Det er mye blide folk på Valka, og vi har hatt fantastiske kvelder her. Stedet er jo helt uforutsigbart, en lørdag kveld kan det være stille og nesten dystert, mens det mandag plutselig kan ta helt av. Vi har opplevd å bli applaudert inn i lokalet og bli spandert på hele kvelden. Det kan være 150 mennesker her og dans på bordene, og det er aldri mer enn én servitør på jobb. Stoja, som er her i dag, er bare helt utrolig. Alltid full kontroll, snakk om rett mann på rett plass!


Lillebjørn

Valkyrien Allstars har vært med på mer musikalsk moro de siste årene. To sommere på rad har de spilt med Lillebjørn Nilsen på hans årlige sommerkonsert på Rockefeller. Trioen står også bak musikken til Sommerteaterets oppsetning av Peer Gynt, med manus av Knut Nærum. Nå er altså Kjempesjansen neste på programmet, 14. oktober er det Vallkyrien Allstars tur.

Husk at man kan begynne å stemme allerede 9. oktober! sier Tuva.

For å finne ut hva hardingfele-trioen har å by på, er hjemmesiden deres et godt sted å begynne, med adresse valkyrienallstars.com. Ellers er kanskje ikke et besøk på Valka så dumt? Man kan ha flaks og oppleve en kveld helt utenom det vanlige.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 70,55 øre - fastpris 24,90 øre