*Nettavisen* Nyheter.

Vaneranere risikerer forvaring - Onsdag 19.januar

Hold ranerne uten skrupler systematisk unna gatene våre

En gang i uken går redaksjonen i Nordstrands Blad gjennom siste ukes aviser. Vi har gradvis blitt oppmerksomme på hvor mange flere voldssaker vi omtaler fra vårt distrikt. Og hvor grove de er blitt. Saker som for få år siden ville vakt stor oppsikt, henvises i dag til notisplass. Vi sjokkeres ikke lenger av ran av en bensinstasjon. Det er blitt dagligdags. Men vi vet hvilke traumer som rammer personer som har fått våpen rettet mot seg. Vi vet hvordan noen minutters frykt for livet kan ødelegge resten av et helt liv. Likevel er det lett å tro at livet må være slik i 2005.
Men noen tenker annerledes. Påtalemyndigheten vurderer nå å innføre forvaring for å avskrekke notoriske ranere fra å begå nye ran. De siste årenes utvikling med stadig mer brutale ran, med mange gjengangere, har fått statsadvokatene til å tenke i nye baner. - Samfunnet må reagere med forebyggende tiltak mot personer som begår grove ran av pengetransporter og banker gjentatte ganger. Vanlig fengselsstraff er ikke tilstrekkelig vern. Vi må ha et strengt regime, sier statsadvokat Pål K. Lønseth til Dagsavisen.Han mener forvaring kan være en måte å avskrekke vaneranere på.
- Vi kan ikke være så blåøyde at vi skal behandle alle likt. Personer som raner banker og verditransporter gang på gang må forvente påstand om forvaring. Jeg håper utsiktene til en tidsubestemt soning uten mulighet for prøveløslatelse eller permisjoner kan virke mer avskrekkende på ranerne enn fengselsstraff, sier statsadvokat Lønseth til avisen.
Vi følger tankegangen fullt og helt. En person som har ranet, fått sin straff, og ranet igjen, har vist en forakt for medmennesker som åpenbart ikke påvirkes av dagens rettspraksis. Da må vi som samfunn ha lov til å beskytte våre borgere mot neste sannsynlige forbrytelse. Vi må finne grep som gjenoppretter troen på våre egne bysbarn. Ansatte ved bensinstasjoner, kiosker, busser og butikker er i dag dem som taper på vårt hellige prinsipp om at enhver sak er oppgjort etter sonet straff. Det er paradoksalt at vi som turister opplever New York som en mye tryggere by å ferdes i enn i vår egen hjemby Oslo. Hold ranerne uten skrupler systematisk unna gatene våre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.