RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vannet blir ikke bedre


Kjartan Reksten og Eli Tjønnås i VAV garanterer at drikkevannet fra Langlia er trygt. Men fargen og smaken får de ikke gjort noe med. foto: alexander Synstad
Kjartan Reksten og Eli Tjønnås i VAV garanterer at drikkevannet fra Langlia er trygt. Men fargen og smaken får de ikke gjort noe med. foto: alexander Synstad
Vann- og avløpsetaten (VA) har måttet tåle en del kjeft den siste tiden. Mange i vårt område er fortsatt ikke fornøyd med drikkevannet.

RIS: Vannet i springen er brunt, lukter vondt og smaker ikke bra. Jeg har vært mange steder i verden, men har ikke opplevd så dårlig vann i springen. Vi klarer ikke å drikke det, sier Jarle Høyseter i Trosterudveien.

Han er bare en av flere som har kommet med dette hjertesukket til Ullern Avis Akersposten de siste ukene. Folk liker slett ikke det midlertige drikkevannet fra det Langlia-anlegget. VAV må tåle en del kjeft.

Møter kritikken

Men etaten velger å møte kritikken offensivt. Kjartan Reksten er seksjonsleder for vanntransport. Og han sier det som det er:

Vannet blir ikke bedre enn dette. Det er trygt å drikke, men fargen og lukten får vi ikke gjort noe med. Men, noen kjøper vann på flaske, uansett hvor bra drikkevannet er.

PH og fargetall på vannet avviker noe i forhold til kravet i Drikkevannsforskriften. Forskriften sier at pH bør ligge mellom 6,5 og 9,5 mens pH på vann fra Langlia ligger mellom 6,3 og 6,5, sier Eli Tjønnås som er ingeniør ved laboratoriet til VAV.

Når det gjelder fargetallet, setter forskriften grenseverdien til 20, mens vann fra Langlia ligger på cirka 26. Dette har imidlertid ingen helsemessig betydning, sier Tjønnås.

Smak av myr

Overflatevann har ofte en myrsmak og temperaturen på vannet ligger fortsatt på sommertemperatur. Det kan forsterke lukt og smak. At vannet desinfiseres med klor påvirker også smaken.

I tillegg forsterkes det med tilskudd av partikler. En del blir filtrert på veien, sier ingeniør Eli Tjønnås.

Det er tatt flere prøver i området, blant annet i Ryghs vei hvor det er kommet en del klager. Men foreløpig viser de ikke at vannet er utrygt å drikke.

Alle prøvene er ikke analysert, men så langt ser alt normalt ut, sier Tjønnås.

VAV kan gi deg litt trøst. Det kan nemlig hende at endeledningen til huset ditt trenger en skikkelig vask.

Hvis vannet inneholder synlige partikler, bør ledningen spyles. Da åpner vi en ventil som slipper ut det "gamle" vannet og nytt kommer inn. Vi har ekstra fokus på dette for tiden. Ekstra ressurser er satt inn på spyling av rør, sier Reksten.

Og det koster ingenting ekstra.

Må prioritere

VAV har oversikt over alle slike ledninger og kan dermed ganske raskt rykke ut. Ifølge VAV klages det mer på dårlige endeledninger, enn i andre deler av Oslo.

Får vi mange telefoner om dette, kan vi ikke love at vi kommer med en gang. Da må vi prioritere.

Og for dem som trenger mer trøst: Pumpestasjonene Ris og Svendstuen være ferdig ombygde iløpet av mars neste år. Dermed vil Oslo vest få vann fra nye Oset. Da garanterer VAV for et mye klarere drikkevann.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere