RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vannet forsvinner under Svarttjern


Grunnvannspeilet under Svarttjern er sunket, og dermed synker også vannstanden i tjernet. Nå skal overvann slippes på for å endre situasjonen. Her fra oppussingen i 2009.
Grunnvannspeilet under Svarttjern er sunket, og dermed synker også vannstanden i tjernet. Nå skal overvann slippes på for å endre situasjonen. Her fra oppussingen i 2009. Foto: ARKIVFOTO
Bymiljøetaten fortviler over for lite badevann i Svarttjern.

ROMSÅS: – Vi har hatt mange møter med Vann- og avløpsetaten for å finne en løsning. Dette er komplisert, sier Ingrid Beate Opdal til Lokalavisen.

– Vi er enige om å åpne det eneste overvannsløpet som finnes som kan sikre mer vann til tjernet. Dette overvannsløpet ble stengt i 2009 da Vann- og avløpsetaten oppdaget at 12 toaletter ved nærmeste skole hadde utløp rett ut i tjernet. Dette ble raskt ordnet. Vi mener vann fra overflaten så nær Marka vil være bra for badevannet, sier Opdal.

Hun forklarer at det er grunnvannet under Svarttjern som har endret seg vesentlig, og derfor skaper problemer med vannstanden.

Del på Facebook

Naturen endret

– Utbyggingen av Romsås har endret naturen også under bakken, sier hun.

Særlig utbyggingen av Tumleby gjorde noe med grunnvannspeilet. Da ble en bekk drenert, og dermed stanset den naturlige tilstrømmingen av vann til Svarttjern.

– De siste sesongene har tjernet fått kunstig hjelp gjennom tilførsel av mer drikkevann enn planlagt. Dette er ikke skjedd denne sommeren, og derfor har vanntanden i tjernet vært lavere enn tidligere. Noe som oppfattes som negativt både av dem som bader, og av dem som går i området og er opptatt av estetikk.

– Overvannsløpet skulle ha vært åpnet 1. august. Nå er det åpnet, og alt ser ut til å fungere fint. Det er masse vann i tjernet, sier hun.

Erosjon ødelegger

I tillegg til manglende vann er Svarttjern også skjemmet av erosjonsskader. Regn har blant annet vasket vekk sand fra stranden.

– Det er ingen stor jobb å få utbedret disse skadene, og jeg regner med å få på plass en entreprenør som kan gjøre seg ferdig i høst, sier Ingrid Beate Opdal.

– Vi vil følge nøye med på vannkvaliteten for å sjekke om det går greit med å la overvannet renne inn i Svarttjern igjen, avslutter hun.

Hun sier dialogen mellom Bymiljøetaten og Vann- og avløpsetaten er den beste. Hun presiserer at det viktigste nå er at vannkvaliteten er god.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere