RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vannet frøs – barnehagen måtte stenge

I en årrekke har foreldre og ansatte i Sloreåsen barnehage på Holmlia ventet på vedlikehold. Men alt utsettes.

Holmlia: To avdelinger ved Sloreåsen barnehage måtte sist uke stenges på grunn av for lav innetemperatur. Vannet i radiatorene frøs og det elektriske anlegget var ikke dimensjonert for å varme opp lokalene med elektriske ovner.

Hertil har gamle og ødelagte takplater falt ned.

Dette var bare to av mange forhold foreldre og ansatte fortviler over.

30 år

– Dette er en 30 år gammel barnehage som vi daglig erfarer lider av manglende vedlikehold, sier Guri Riksaasen i barnehagens foreldre-arbeidsutvalg.

– For noen uker siden falt det takplater ned fra taket på kjøkkenet i småbarnsavdelingen. En ansatt fikk en plate i hodet, og vi som foreldre vet ikke om vi mest skal synes synd på vedkommende, eller om vi skal juble for at det ikke var et av våre barn som ble rammet.

Sloreåsen barnehage ble bygget på begynnelsen av åttitallet og har ikke blitt pusset opp, rehabilitert eller vedlikeholdt siden.

I årevis har foreldrene ropt varsko til kommunen om for dårlig hygiene i slitte lokaler, uhygienisk og farlig kjøkken, uholdbart inneklima på grunn av for dårlig ventilasjonssystem, dårlig belysning, maling som flasser av på utsiden og lite hensiktsmessig planløsning for sikkerhet og pedagogiske aktiviteter.

– Hadde det vært en privat barnehage, hadde den mest sannsynlig blitt stengt på dagen, sier Guri Riksaasen.

– I årevis har foreldrene blitt fortalt at barnehagen står øverst på bydelens prioriteringsliste for total rehabilitering, sier FAU-medlemmet.

– Det er ikke alltid en fordel å være høyt prioritert. For dermed har løpende vedlikehold hvert år blitt utelatt. I fjor vedtok bydelen at barnehagen skulle få nytt kjøkken. Det ble ikke noe av likevel, barnehagen stod jo øverst på prioriteringslisten for total rehabilitering. Problemet er at det ikke er bydelen som har ansvaret for total rehabilitering, Omsorgsbygg.

– Å finne ut hvem som bestemmer hvilke barnehager som skal rehabiliteres har vært en reise i byråkratisk tåkelegging. Ingen kan vise oss prioriteringslisten og ingen kan si hvem som lager den. Alt vi vet, er at Omsorgsbygg sier de skal bruke minst et halvt år til på å lage et forslag. Alt man vil oppnå er ytterligere bortkastet tid og å få en konklusjon som sier at det er litt verre nå enn sist.

Ble stengt

36 barn sto uten barnehage da akuttsituasjonen sist uke oppsto. Onsdag og torsdag ble det opprettet en midlertidig barnehage med forkortet åpningstid for noen av barna, mens andre ble plassert på småbarnsavdelinger som består av to små rom.

Foreldre har vært hjemme fra jobb, kommet sent og gått tidlig.

– Fredag ble barnehagen åpnet igjen, men det er fortsatt en barnehage på kanten av stupet. Vi vet ikke hva som ryker neste gang, bare at det neppe er lenge til. Vi skal ha en trygg, sunn og forutsigbar barnehage, en barnehage som oppfyller juridiske, pedagogiske og etiske krav. At foreldre i det hele tatt leverer barn i Sloreåsen barnehage kan man takke et fantastisk og kreativt personale og et tidvis desperat barnehage-marked for.

– Det er ikke opp til oss å legge oss opp i politisk fordeling eller nødvendige prioriteringer mellom gode formål. Det er imidlertid opp til oss å rope ut når det er en svikt som på lang sikt er uheldig for barna og som i verste tilfelle kan true liv og helse, sier Carina Sandberg, leder i barnehagens foreldrearbeidsutvalg.

– Vi registrerer at staten spytter inn millioner i Oslo Sør-satsingen for å gjøre bydelen attraktiv og hyggelig, mens de basale behovene strupes av kommunen. De heller nydelig glasur på en råtten kake, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere