Vanskelig å bruke

RÅ PG PLAGSOM: Er du ute etter en rå mobiltelefon som er litt plagsom å bruke? Da er Omnia II tingen for deg.

RÅ PG PLAGSOM: Er du ute etter en rå mobiltelefon som er litt plagsom å bruke? Da er Omnia II tingen for deg.

Omnia II er funksjonsrik og stappet med tekno, men svikter på brukervennlighet.

Klikk på bildet for å forstørre.

TESTET: Samsung Omnia II

AMOBIL.NO: Forventningene er store, slik de skal være når Samsung kommer med en telefon som har navnet Omnia. Samsung Omnia II er etterfølgeren til den populære Samsung I900 Omnia.

Under panseret har telefonen Windows Mobile 6.5 som operativsystem, og grensesnittet Touch Wiz er ment å gjøre telefonen mer brukervennlig og ikke minst fingervennlig.

Les også vår test av Samsung S3650 Corby- Frir til ungdommen

Ordinært utseende

Utseendet får ingen til å sperre opp øynene. Den er hovedsaklig laget av plast, og det eneste som vekker oppmerksomhet er skjermen som måler så mye som 3,7 tommer.

Dessverre er skjermen av den resistive typen, og vi klarte altfor lett å fremkalle riper i den ved hjelp av en binders. Her burde Samsung gått for en kapasitiv skjerm med hard overflate. Den resistive skjermen er dessuten litt mindre responsiv enn kapasitive skjermer.

Les mer om forskjellene mellom resistive og kapasitive skjermer

Trege menyer

Menyene er for det meste greit satt opp, og virker brukervennlig nok. Men vi synes fortsatt det å bla i menyene kunne være et irritasjonsmoment.

Selv om Samsung har utstyrt Omnia II med en 800 MHz prosessor av typen ARM 1176 og 256 MB arbeidsminne, er nemlig telefonen treg. Den henger ofte, og de fleste Windows-telefoner fra HTC er langt raskere i menyene.

Med den nyeste programvaren som finnes i skrivende stund vil vi ikke anbefale Omnia II til den utålmodige, men vi håper en ny programvareoppdatering kan rette på treghetene.

GUIDE: Kom i gang med Windows Mobile

Rask på nett

Omnia II har både Wi-Fi for tilkobling i trådløse nettverk, og en rekke raske mobilnetteknologier som lar deg laste ned i inntil 7,2 Mbps gjennom mobilnettet der det er dekning for det. I tillegg er telefonen utstyrt med to forskjellige nettlesere.

Opera Mobile 9.5 er den mest funksjonelle av de to, og byr blant annet på surfing i flere faner.

Dessverre har Samsung overkjørt funksjonen "åpne lenke i ny fane" med en ny zoomfunksjon, slik at du rett og slett ikke kan åpne lenker i en ny fane. Da blir mye av vitsen med en god nettleser borte.

Proff til beinet

Med Windows Mobile i bunnen, har Omnia II de fleste proffunksjoner som kreves, som en avansert kalender og e-postleser.

I tillegg har telefonen en rekke nyttige funksjoner, som Microsoft My Phone som lar deg sikkerhetskopiere det meste på telefonen. Denne tjenesten lar deg også fjernslette innholdet på telefonen din dersom den blir stjålet.

GPS er også på plass, og det følger med en lisens på navigasjonsprogramvaren Route 66 som varer i to år. Dette er såkalt turn-by-turn-navigasjon som kan vise deg vei bak rattet.

Godt kamera

Omnia II har en av de bedre kameraene som er å finne på profftelefoner. Kameraet sliter litt med kontraster, men leverer ellers god bildekvalitet og fanger opp godt med lys også i dunkle omgivelser.

Se bilder vi har tatt med Omnia II
KOMMENTAR: Flere megapiksler gir dårligere bilder

Av video støtter telefonen formater som DivX og Xvid, i tillegg til de vanlige formatene. Med en stor og skarp skjerm som fremviser egner Omnia II seg bra til videovisning. DLNA-funksjonen lar deg dele videoer i hjemmenettverket ditt, og en videostrømmer lar deg dele live-video med en tjeneste på internett.

MP3-spilleren er vi ikke like fornøyd med. Telefonen har en vanlig hodesettutgang, men lyden blir litt flat og udefinert. Den kresne vil nok foretrekke å beholde MP3-spilleren.

Les også: Her er de beste musikkmobilene

Når ikke helt opp

Omnia II byr på mye som mange vil sette pris på. Det er en avansert telefon med mange funksjoner for proffbrukeren som samtidig har et bra kamera, god videostøtte og mange underholdningsfunksjoner.

Imidlertid synes vi Omnia II er altfor treg i mange sammenhenger, og det er haugevis av små finurligheter i menyene som gjør telefonen litt vanskelig å bruke. I tillegg blir skjermen fort ripete. Omnia II når derfor ikke helt opp.

Med mindre du er veldig opptatt av kamera, anbefaler vi heller HTC HD2. Her må du riktignok kjøpe navigasjonsprogramvare i tillegg, men HD2 har både en større skjerm, bedre MP3-spiller, en større, mer responsiv og mer solid skjerm.

Er du skeptisk til trykkskjerm men vil ha en god profftelefon, anbefaler vi Nokia E52

Les hele testen av Samsung Omnia II på Amobil.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.