RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vanskelig å velge


Valgets kval: Tredjeklasseelevene på Manglerud videregående innrømmer at valg av karriere er vanskelig. Det er skummelt å bli voksen, sier Arooj Butt. Sittende fra venstre: Camilla Hellebø Hilde, Majken Styrmoe Westgaard, Arooj Butt og Sara Saifi. Stående fra venstre: Håvard Zahl, Sindre Fjeldstad og Narve Elling Johnsen.
Valgets kval: Tredjeklasseelevene på Manglerud videregående innrømmer at valg av karriere er vanskelig. Det er skummelt å bli voksen, sier Arooj Butt. Sittende fra venstre: Camilla Hellebø Hilde, Majken Styrmoe Westgaard, Arooj Butt og Sara Saifi. Stående fra venstre: Håvard Zahl, Sindre Fjeldstad og Narve Elling Johnsen.
Elevene i tredje klasse på Manglerud videregående synes det er skummelt å skulle velge karriere i en jungel av studiemuligheter.

Manglerud: Jeg vil ikke ta et feil valg. Det er det som skremmer meg, sier allmennfagselev Arooj Butt fra Søndre Nordstrand. Eiendomsmegling, aksjemegling, juss og kriminologi er blant karrierevalgene hun har vurdert den siste tiden. Butt håper at karrieredagen på skolen skal gjøre valgets kvaler litt enklere når representanter fra BI, Høyskolen i Oslo, Universitetet i Oslo, ANSA og Forsvaret har tatt turen til Manglerud for å lokke til seg nye studenter til høsten.

Vil ufarliggjøre

Mange elever synes det er vanskelig å orientere seg og alle vet ikke like mye om hvilke muligheter de har. Det finnes flere andre spennende yrkesvalg foruten juss og medisin, understreker rådgiver Anne Kathrine Fuglem. Hun ønsker å ufarliggjøre valget som så mange av elevene gruer seg til.

Det er et stort valgt å ta, og jeg skjønner at det kan virke skummelt. Men ved å begynne på noe finner man snart ut om interessen er der til å bygge videre på det. Om man ikke skulle velge "riktig" første gang må man ikke miste motet, sier Fuglem videre.

Interessen avgjør

Majken Styrmoe Westgaard fra Nordstrand går siste året på tegning, men har for lenge siden bestemt seg for å velge en annet retning etter videregående.

Siden andre klasse har jeg visst at jeg vil bli barnevernspedagog. Jeg vil hjelpe barn og unge som sliter, forteller hun. For Styrmoe Westgaard er det interessen for et yrke og ikke lønn som er avgjørende for valg av karriere, og Håvard Zahl (Nordstrand), fra musikklinjen, nikker enig. Du må være interessert i det du skal jobbe med, men med interessen kommer også lønna. Dersom du er interessert i noe, vil du være opptatt av å gjøre en god jobb, og da vil også lønn følge deretter, sier han.

Zahl er opptatt av at arbeidsdagene ikke blir ensformige og rutinepreget.

Det blir fort kjedelig og tørt å sitte på et kontor. Jeg må ha en jobb der det er mulig å komme seg ut, fortsetter han.

Man er ikke i samme jobb i førti år lenger, men stadig på jakt etter flere utfordringer og forandring, sier musikkelev Narve Elling Johnsen fra Mortensrud. Han er forberedt på et vanskelig arbeidsmarked som cellist.

Jeg har tenkt til å søke Musikkhøgskolen. Jeg vet at yrket som musiker er vanskelig og ustabilt, men det hindrer meg ikke i å prøve, sier han.

Så gjenstår det bare å se hva valget for Manglerudelevene vil falle på når søknadsfristene begynner å nærme seg.

Vi har utrolig mange flere muligheter enn foreldre- og besteforeldregenerasjonen. Sånn sett er vi heldige, men det gjør også valgene ennå vanskeligere for oss, sier Butt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere