*Nettavisen* Nyheter.

Vant 10 millioner øre!

Adm.dir i Samlerhuset, Svend Aavitsland (t.v), delte ut sjekken på 100.000 kroner til den lykkelige vinneren Einar Alexander Andersen. Foto: Foto: Pål Magnus Tømmervold

Einar Alexander Andersen stemte på det som viste seg å være en barndomsbløff – men kunne likevel smile hele veien til banken etter å ha innkassert 10 millioner øre.

SENTRUM: Torsdag ble 38-åringen kronet som vinner av Samlerhusets konkurranse. Nesten 16 000 har stemt frem Norges nasjonal-øremynt, etter at 50-øringen ble tatt ut av omsetning tidligere i år.

DittOslo.no var til stede da administrerende direktør i Samlerhuset, Svend Aavitsland, overrakte den lykkelige vinneren sjekken på 100.000 kroner.

– Jeg så for meg du skulle komme med en trillebår full av penger, gliser Einar Alexander Andersen idet han får øye på den gjeve premien.

Først pappa, deretter premievinner

Den nybakte pappaen forteller at han hadde stemt på tiøringen med den firbente bien.

– Min stemme er egentlig basert på en myte. Da jeg var liten samlet jeg nemlig på tiøringer i håp om å finne denne sjeldne versjonen med en firebent bie sammen med bestefaren min, sier Andersen.

Men det var først etter at han vant pengepremien at han gjennom Samlerhuset fikk vite at hele historien fra 60-70-tallet var basert på en myte.

Sannheten er at bien med fire ben ble produsert i et helt opplag det første året, før de ble produsert med seks ben året etterpå.

Kontroll på samlingen

Siden er det blitt så som så med samlemanien for Andersens del. Han avviser imidlertid ikke at det nå kan bli aktuelt å ta frem igjen samlingen fra barndommen, for den er fortsatt trygt oppbevart hjemme på Sandaker.

– Det viktigste er uansett minnene om denne samlerhobbyen jeg hadde sammen med bestefaren min. Så får jeg heller leve med at jeg hadde falske forhåpninger som ung gutt, smiler Andersen.

Til daglig jobber Andersen som salgssjef i et IT-selskap i Oslo sentrum, og avslører det var et stort øyeblikk da telefonen ringte og avslørte han som vinner.

– Jeg måtte lukke døren på kontoret og uttrykke følelser. Det var litt av en opplevelse og veldig gøy! sier Andersen.

– En folkemynt

Siden har han investert noe av pengene i barneutstyr, nedbetalt lån, latt det dryppe på kona og investert i ny terrengsykkel

– Det er nok den største utskeielsen jeg har turt å gjøre, ellers skal de brukes relativt fornuftig, sier Andersen.

Gjennom de siste 100 årene er det bare 1-øren og tidvis 1-kronen som er preget i så store opplag som 10-øren.

– 10-øringen var en folkemynt. Samlet sett var det så mange som 1,6 milliarder forskjellige 10-øringer ute i samfunnet da den gikk ut som gyldig betalingsmiddel i 1993.

– De aller fleste av disse myntene befant seg andre steder enn i folks lommebøker og butikkenes kassaapparater. Mange av oss har sikkert fortsatt mange eksemplarer av denne øren liggende i skuffer og skap eller i syltetøyglass, sier Svend Aavitsland, adm. dir i Samlerhuset.

LES OGSÅ:

Anne Grethe ble skutt med hagle av eksmannen. Turid ble knivstukket på trikken. Torsdag møttes de for første gang

Tok imot kongen på Rommen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.