*Nettavisen* Nyheter.

Var det virkelig slik?

Ullern Historielag og leder Øivind Rødevand er i disse dager klare med boken "Fra Lilleaker til Montebello". Den byr på lokalhistorie, selv for den kresne.

Røa: Øivind Rødevand er stadig på farten med hefter, bøker, møter og foredrag. Og når han ikke gjør dette, ja da kan man faktisk observere den spreke pensjonisten, muligens sammen med sin frue, bak en eller annen busk på jakt etter et nytt motiv av historisk interesse.

Sett på ny

- Min kone er flink til å ta bilder akkurat som sin far, bokhandler Fred L.Sand. Det er ham vi kan takke for de mange eldre fotografiene fra Ullernåsen i vår nye bok. Da bokhandlerparet hadde fått bygd seg sitt hjem i Ullernkollen 14 i 1957, tok han med seg kameraet i nabolaget og fotograferte villaene, satte dem sirlig i album med opplysning om motivene. På denne bakgrunn har så Nils Carl Aspenberg vandret rundt i åsen for å avbilde de samme stedene i år, forteller Rødevand.
Han understreker raskt at gode kontakter og et langt liv i området har gjort det mulig å innhente stoff til bok nummer seks av "Fra bygd til by". Også er han jo sannelig unektelig opptatt av dette med lokalhistorie.
- Jeg synes at mye av denne historien rett og slett fortjener å bli nedskrevet. Det er spennende saker som ellers antagelig ville støvet ned i et eller annet arkiv. En god del finner jeg i gamle utgaver av Ullern avis/Akersposten i Orklas samling i Ski, noe finner jeg i bøker og resten får jeg høre fra mennesker jeg treffer. Mye er jo rent tilfeldig, ikke sant. Man prater med noen som kjenner andre som har en viktig historie å komme med, sier han.
Men det er ikke alt Rødevand får plass til. Likevel har han tydelig evnen til å vite hva som skal med og hva som kan vente.
- Når en ny bok er klar for trykking, er det ofte kommet inn flere bidrag enn det er plass til. Derfor har redaksjonen også denne gangen måttet prioritere stoff som for eksempel belyser historien om Lilleaker, mens annet må vente til neste bok. Det er klart noen blir skuffet, men vi forsøker jo å fordele det slik at det ikke blir de samme bidragsyterne som går igjen i bok etter bok, påpeker han.

Med racket og ball

Den siste boken "Fra Lilleaker til Montebello" er lokalhistorie på sitt beste hentet fra Bygdøy, Bestumkilen, Skøyen, Lilleaker, Radiumhospitalet, Røa, Voksen, Ullern/Ullernåsen, Makrellbekken og Montebello. Her finner man alt fra dameroere på Bestumkilen til industrihistorie fra Lilleaker og Røa, livredning og forskning, Radiumhospitalets frivillige hjelpere, et kloster og en liten dæsj med tennis. Tennis er nemlig en av Rødevands store interesser.
- Det er jo utrolig mange tennisbaner på Ullern, ja neppe noen bygd eller bydel i Norge har så mange tennisbaner som nettopp Ullern. Selv er jeg jo også medlem av Ullern tennisklubb, så da var valget naturlig, sier han.
Boka går her inn på hvordan tennissporten kom til Norge og spredte seg til Skøyen, Bygdøy også videre.
Rødevand har funnet en svært god kollega og venn i Nils Carl Aspenberg. De har vanligvis kontakt flere ganger i løpet av en uke, og holder hverandre oppdatert på spennende nyheter.
- Nils Carl Aspenberg er en uvurderlig medarbeider som både kan dirigere og samarbeide. Han driver "Baneforlaget", som holder til i Svingen terrasse på Røa. Det utgir litteratur om sporvogner og jernbaner i tillegg til lokalhistoriske bøker og blad. Og jeg hadde nok ikke klart dette arbeidet uten hans hjelp, sier Rødevand.
Boken, på hele 224 sider, byr i tillegg til et knippe bilder og spennende tekst på diverse overraskelser. En av de morsomste er kanskje lektor ved St. Sunnivaskolen Gregers Lund forsøk på å forklare elevene hvor St. Josephsøstrene kom fra. Hva er vel da mer naturlig enn å lage sin helt egne tegneserie?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.