*Nettavisen* Nyheter.

Var lei av å ikke komme inn på konsert - tok grep sammen med Øyafestivalen

Manglerud-elevene samarbeider nå med Øya, om å arrangere flere konserter for unge i Oslo. Foran f.v. Sigurd Elgenes, Enis Kasikci og Siri Bakkejord. Bak Markus Kværnø Gulbrandsen, Markus Nordin Johansen, Pauline Östgård, Ingrid Kiran Kvale, Chinyere Ifejilika og Mathilde Degland. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Musikkelevene på Manglerud er lei av at de ikke slipper inn på konserter. Derfor tok de saken i egne hender.

10.11.14 10:50

MANGLERUD: - Jeg skulle på en konsert med blant annet Comeback Kid på Betong, hvor jeg slipper inn. Men så ble konserten flyttet til Rockefeller, og da kom jeg ikke inn, forteller Enis Kasikci.

Medelevene i andre klasse på musikklinja nikker anerkjennende til problemet. Samtlige har gått glipp av konserter fordi de er under 18 år.

- For eksempel P3 Gull som var nå nettopp, eller på Rockefeller og de andre store scenene, så kan man ikke forvente å komme inn. Det er jo kjipt, sier Sigurd Elgenes.

Kids + Øya
Men elever med godt over snittet musikkinteresse er slett ikke tapt hjelpesløse. Da Øyafestivalen kom med et forslag til elevene, om å bli med å arrangere Øya Under 18, var de ikke sene om å melde seg til tjeneste.

Nå er totalt 13 elever med i prosjektet, som i løpet av skoleåret skal arrangere tre konserter i samarbeid med Parkteatret på Løkka. En av få konserter i Oslo med øvre aldersgrense.

- Det er veldig gøy, spesielt det at vi har fått være med på å bestemme hvem som skal spille, sier Kasikci.

Les også: Kan være slutt for uteservering på Karl Johan

Kjente navn
Førstkommende lørdag er det klart for første konsert, med Susanne Sundfør på scenen. Like før dittOslo.no møter elevene har de fått beskjeden; Konserten er utsolgt.

- Det er veldig kult. Vi har pusha så mye på, fyllt opp Jernbanetorget med plakater, blant annet, sier Kasikci.

- Ja, og delt på Facebook. Minst to ganger, sier Elgenes og ler høyt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Susanne Sundfør spiller for et fullsatt Parkteater lørdag. De fleste publikummerne er under 18. Foto: Promo


- Men det betyr jo faktisk bare at det er et behov for å arrangere konserter for dem under 18 også. Mange av artistene som spiller i Oslo, har jo kanskje den største fanbasen sin blant de som er under 18, sier Elgenes.

Senere i skoleåret skal det arrangeres flere konserter, også da med kjente navn på plakaten.

Trenger alkoholsalg
Det er ingen hemmelighet at for aktørene i bransjen er alkohol en viktig inntektskilde. Dermed blir det vanskelig å arrangere konserter for de yngste - omsetningen tåler ikke dyre bookinger uten at barinntektene står i stil.

Tenk kreativt, er beskjeden fra de unge konsertarrangørene.

- Man kan jo ha det gøy på konsert uten alkohol også, sier Siri Bakkejord.

- Ja, og vi kjøper jo også noe å drikke på konsert. Så kan de jo kanskje selge noe mat eller noe sånt i tillegg, sier Kasikci.

Les også: Vi kårer «100 grunner til å elske Oslo»

- En selvfølge med konserter for ungdom
Parkteatret er en av få scener i Oslo, som satser på konserter for de yngste. I tillegg til en vergeordning, der personer over 25 år kan ha med seg mindreårige - mot at ingen av dem drikker alkohol - arrangerer de konsertserien Yngling.

Populært også blant bransjen, mener de.

- Denne høsten har vi hatt flere Yngling-konserter enn noen gang, og stadig flere band og arrangører kontakter oss med ønske om å spille, sier Limita Lunde, daglig leder på Parkteatret scene.

Hun mener det bør være åpenbart at også ungdom får et eget kulturtilbud.

- Yngling er et hjertebarn for Parkteatret fordi vi mener det burde være en selvfølge at barn og unge i likhet med voksne har et så bredt konserttilbud som mulig. Veldig lite er hyggeligere enn å stå på en Yngling og se hvor mye disse tilskuerne setter pris på å være på konsert, sier hun.

Prosjektleder for Øya Under 18, May Christin Kveseth, sier det har vært inspirerende å jobbe sammen med Manglerud-elevene, og håper samarbeidet kan fortsette neste år, når musikklinja flytter til nye Edvard Munch videregående skole.

Her skal samarbeid med ulike deler av musikkbransjen være en del av undervisningen.

Overraskende raider
Og når Susanne Sundfør går på scenen lørdag kveld, er det med vissheten om at det har vært skoleelever med i alle ledd. Det har vært mest gøy, litt stress og noen overraskelser underveis.

- Vi får ikke lov til å si hva som står på raideren til de ulike artistene, men noe av det var jo litt overraskende, sier Siri Bakkejord, som har ansvar for backstageområdet.

- Jeg synes det har vært kjempegøy. Mest fordi jeg får lov til å løpe rundt og kjefte på folk. Jeg liker å kjefte, ler Sigurd Elgenes.

Og om du tror folk går på musikklinja for å bli utøvende artister, så må du tro om igjen. Drømmen til kidsa på Manglerud har i alle fall tatt en ny retning de siste ukene.

- Jeg vil ha jobben til Maj, jeg. Det er drømmen, sier Elgenes.

Om du ikke klarte å skaffe deg billetter til morgendagens konsert, er det likevel håp for gode konsertopplevelser - selv uten å være myndig. I januar arrangerer nemlig elevene ny konsert på Parkteatret. Da med Skambankt på scenen.

Suksess
dittOslo.no har vært i kontakt med Øya Under 18 etter konserten, og Maj Christin Kveseth forteller at det ble stor suksess.

- Utrolig vellykket kveld, sier hun, om den utsolgte konserten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Konserten med Susanne Sundfør trakk fulle hus, og ble en stor suksess, i følge Øya Under 18. Foto: Patrick ArvidssonNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.