Var Oslo-været like dårlig for 200 år siden?

ALLE SNAKKER OM VÆRET: Er klimat i endring, isbadet de for 200 år siden, og vil vi gjøre det om 200 år? Hovedstadens vær blir satt i fokus, onsdag neste uke. Her glade isbadere i 2009.

ALLE SNAKKER OM VÆRET: Er klimat i endring, isbadet de for 200 år siden, og vil vi gjøre det om 200 år? Hovedstadens vær blir satt i fokus, onsdag neste uke. Her glade isbadere i 2009. Foto: Foto: Andreas Lindbæk

Øyvind Nordli tolket vær og vind allerede som ung geitepasser på setra i Gudbrandsdalen. Neste uke deler han tanker om hovedstadens klima gjennom 200 år.

OSLO: Foredraget som holdes i Slottsbiblioteket i Nasjonalbiblioteket, onsdag 5. februar kl. 13.00 til 15.00 bærer tittelen: Klimaet i Oslo gjennom 200 år.

Værgale nordmenn

Lite engasjerer nordmenn så mye som været: Om vinteren vil vi ha silkeføre i skiløypene, også i oslomarka, og om sommeren vil vi ha godt badevann og minst mulig regn i juli.

Det er klimaforsker Øyvind Nordli, ansatt ved Meteorologisk instituttsom gir noen smakebiter av vær og klima i Oslo gjennom de siste 200 åra, når han inviterer til foredrag og treff på Slottsbiblioteket fra kl. 13–15.

Det var ingen ringere enn geologiprofessor Jens Esmark som startet de første systematiske målingene tidlig på 1800-tallet. Målingene ble videreført av Christopher Hansteen, og faste meteorologiske målinger ble utførte ved Observatoriet i Observatoriegata i Vika i Oslo, inntil Det norske meteorologiske institutt ble flyttet til Blindern i 1937.

Vanskelig å spå været

Tirsdag forrige uke oppsummerte dessuten Meteorologisk institutt året 2012 på seminaret Klimastatus 2012.
Seminaret samlet klimaforskere i Norge. Oppsummeringen i etterkant av seminaret lyder som følgende: 2012 var et år på normalen.

Det mest oppsiktsvekkende for landet som helhet var at det var så lite is i Arkits, og at sommeren på det nærmeste kom i mars. Sammenliknet med de 25 foregående årene var 2012 rent ut sagt kjølig.

Men, lange måleserier av temperatur og nedbør tyder på at temperaturen øker i Norge, og at det blir våtere. Lange måleserier av permafrosten på Svalbard viser at permafrosten tiner.

På 30 meters dyp har temperaturen økt med en halv grad fra 1999 til 2012, skriver Meterologisk institutt på sin hjemmeside. De fortsetter;

Dårlig skiføre

– Det vil bli flere nedbørtilfeller vil bli mer lokale og svært kraftige i framtiden, som følge av økt oppvarming. Nedbør som følger av oppvarming er vanskeligere å varsle enn nedbør som følger av de store lavtrykkene, skriver instituttet på sin hjemmesider.

I klartekst betyr dette at været vil bli vanskeligere å varsle i framtiden. Og sist men ikke minst:

Antall dager med skiføre blir stadig færre, når man ser på målingene over tid, konkluderte seminaret med.

Les også:

Gründercamp er blitt kjendiscamp

Ikke bare ulv, ulv i Østmarka

Årets Navn-nominerte møtte ulven

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.