RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Våre dagers samuraier

Med utvikling av mental styrke, konsentrasjon og kroppsbeherskelse kan alle trene Aikido. Kamp- kunsten der ingen konkurrerer, men trener sammen ut fra egne forutsetninger.

TEISEN: - Jeg ville lære å forsvare meg selv uten å skade andre, sier Matei Ionescu, svett etter treningsøkta.
Han drev tidligere med andre former for kampsport, men trener nå Aikido på tredje året. Han trener minst fire ganger i uka og snakker gjerne om det fine miljøet i klubben. Oslo Aikido Klubb har lokaler i Tvetenveien 32.
Trond Aasen er en av de nye i klubben. Har trent her siden april i år, og han angrer ikke på at han begynte.
- Dette er mer moro enn å gå på helsestudio. Treningen gir mye mer. Myker opp kroppen etter en lang arbeidsdag foran PC-skjermen. Hodepine og stive skuldre er borte etter jeg begynte med å trene Aikido, forteller Trond Aasen.
Han legger til at han hele tiden lærer noe nytt, og at han har stort utbytte av treningen i selvforsvar.

Uten konkurranse

Aikido er en moderne japansk kampkunst som har sitt utspring i de eldgamle tradisjoner og samuraikultur. Ulikt de fleste andre idretter er Aikido helt fri for alt som heter konkurranse.
- Den store mester og grunnlegger Morihei Ueshiba ville ikke ha konkurranse. Konkurranse tar bort en del elementer, og det måtte lages et sett av kunstige regler. Vi trener for å utvikle oss selv og ikke for å beseire noen. Her er det ingen vinnere og ingen tapere, forteller en engasjert klubbleder og trener, Erik Vanem.

Harmoni og ydmykhet

Som i annen japansk kampsport er også hilsing og høflighet et viktig element i Aikido, både under forberedelsene og selve treningen.
- Ydmykhet må til for å kunne oppnå en harmonisering av energien som er viktig på veien for fysisk og åndelig utvikling og selverkjennelse, sier Erik Vanem.
- Jeg og de fleste andre trener for å utvikle både kropp og sinn. Bli til stede i kroppen. Oppnå harmoni, avslutter Erik Vanem mens han pakker sammen den sorte treningsbuksen, Hakama.
Oslo Aikido klubb startet høstsemesteret 28. august. Det er anledning til å få en gratis prøvetrening. Bare ta med treningstøy og møt opp. Treningen passer for alle over 14 år.
Nytt av året er at klubben skal begynne å trene med sverd, kniv og stav. Dette er første omgang tenkt for de litt viderekomne.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere