RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vårlig Munch-feber


Martin Smehaug (5) viste stolt fram kunstbidragene sine til familien. F.v: mamma Astrid med Mari (13 mnd) på armen, Martin selv og pappa Ola.
Martin Smehaug (5) viste stolt fram kunstbidragene sine til familien. F.v: mamma Astrid med Mari (13 mnd) på armen, Martin selv og pappa Ola.
År etter år lar små kunstnere seg inspirere av Edvard Munch.

OPPSAL: «Jeg husker at han døde fordi det var krig. Han hørte et smell og gikk ut på verandaen, men han hadde ikke på seg mye klær, så døde han. Tanta flyttet hjem til dem og hun likte å male så hun kjøpte maleri til Edvard Munch. Hun kjøpte det fordi han var så flink...»

Slik har Martin Smehaug (5) beskrevet det han har lært om Munch. Sammen med de andre skolestarterne har han invitert familien til årets store begivenhet - Munchutstillingen. Stolt viser han fram sine bidrag, etter inspirasjon fra maleriene «Skrik», «Kvinnen med peoner», «Kvinnen med hjerte» og «Blomster i krukke».

– Han synes prosjektet har vært morsomt. Det er imponerende at han har klart å sitte stille så lenge, sier pappa Ola Smehaug muntert.

Han gratulerer de prosjektansvarlige i barnehagen med flott utstilling.

– Vi begynte i oktober med et besøk til det Internasjonale Barnekunstmuseet med skolestarterne. Dette for å gi en inspirasjon til barna at det går an for barn å lage fin kunst, forteller Vidar Smith i Oppsaltunet barnehage. Etter jul startet de med bilder av Edvard Munch som personalet valgte ut i form av små kort de har kjøpt på Munchmuseet.

Barna får skikkelig maleutstyr og skal forsøke å herme etter Munch-bildene.

På bildet «Skrik» har barna malt to versjoner; en på papir med bare «Skrikhimmelen» og en på lerret hvor barna er fotografert som selve skriket påmontert på himmelen.

– Ved å bruke Munch får vi fram mange kvaliteter i det skoleforberedende arbeidet. Munch ble ikke helt anerkjent i sin samtid, noen likte ikke bildene han lagde. Dette kjenner barna seg igjen i. Det går an å male slik man føler, ikke slik det er. Kan det å ha det vondt føre til noe positivt? Barna lærer også om Munchs liv, som er en spennende historie i seg selv, forteller Smith.

Barna lærer maleteknikk med utgangspunktet i primærfargene rødt, gult og blått.

– Skal de ha andre farger må de blande selv. Dette læres underveis. Vi intervjuer til slutt alle barna og får dem til å fortelle om deres opplevelse av Munch, sier Vidar Smith.

«Hun nakne jenta på Skriket likte å være naken. Hendene de var på et teppe eller var det to. Det var vanskelig fordi det var masse jeg måtte male.»

Dette var en av beskrivelsene til kunstner Martin om det han hadde vært gjennom.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere