RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Varme tanker

Når det slapser som verst i Vinter-Norge, liker jeg å drømme meg bort til varmere strøk. Som Asia.

Forleden fikk jeg endelig tak i en film jeg så på kino for flere år siden. "Spis drikk mann kvinne" heter den. Selve historien er kanskje ikke det mest imponerende, men kokekunstene skulle jeg gjerne ha kunnet!

Filmens hovedperson er den pensjonerte kjøkkensjefen Master Chu, som prøver så hardt han kan å imponere sine tre døtre. Essensen i filmen er egentlig søndagmiddagene han lager i et tappert forsøk på å samle familien. Døtrene ser ut til å gå hver sine veier, flytter hjemmefra og bryr seg lite om livets virkelige verdier ikke minst de kulinariske nytelsene.

Jeg blir sjelden imponert når jeg ser filmer der det lages mat. Men Master Chu er helt hinsides, han har et vanvittig kjøkken hjemme med haugevis av kniver på veggen, egen røykeovn, og så videre. Han baker inn kyllinger i fersk

leire, under noen glør i hagen. Små dim-sums blir fint pakket sammen med et enormt tempo. Mesteren bruker flere dager og lager i hvert fall 10-15 retter til disse søndagsmiddagene. Alt er elegant dandert på fine fat med utskjæringer i grønnsaker og alt som hører til.

Hvordan historien ender, vil jeg ikke røpe, men bra matlaging lover jeg at det er. Og så er det morsomt å se hvordan én generasjon kjemper for å beholde noe som den yngre generasjonen ikke bryr seg om. At mattradisjoner viskes bort, er ikke et problem kun i Norge, men også i mange andre deler av verden. Fast food, junk food og ferdigmat er vår største trussel. Noen må arve disse arbeidsteknikkene og metodene alt kan dessverre ikke leses ut av en bok.

På restaurant Dinner i Oslo serverer de en av mine favorittretter: "Crispy duck", som er en enkel versjon av Peking-and. Her har jeg laget en lett versjon med kylling. Tynne lefser dampes og oppå legges sprøstekt kylling, rå agurk og vårløk i strimler som toppes med hoi sin-saus. Dette er århundrets wraps!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere