*Nettavisen* Nyheter.

Varmt spleiselag lar vente på seg

KUNSTGRESS: Finansieringsmodellen for varme under byens forskjellige kunstgress lar vente på seg, her fotballsjef Dag Halvorsen i Kjelsås IL, og bystyrepolitiker Abdullah Alsabeehg (Ap) som vil følge opp saken, her avbildet på Kjelsås hjemmebane, Grefsen Stadion. Foto: Kristin Tufte Haga

Før jul vedtok bystyret at byrådet skal utarbeide en finansieringsmodell for undervarme til kunstgressanlegg. Seks måneder senere er ingen modell på plass.

OSLO/KJELSÅS: Det var i forbindelse med behandlingen av budsjettet for 2014 at følgende verbalvedtak ble vedtatt:

«… Byrådet må i samarbeid med Oslo Fotballkrets kartlegge hvilke kunstgressbaner det er aktuelt og hensiktsmessig å ha undervarme …Komiteen ber byrådet arbeide for at det etableres en modell for finansiering av undervarme, hvor idretten, staten og kommunen bidrar.»

Men noen finansieringsmodell er ikke i boks ennå.

– Både vi og Bymiljøetaten har svært mange oppdrag som vi følger opp og jobber med. Noen prosesser tar nok litt lenger tid enn både vi og bystyret hadde ønsket - en prioritering som gjøres fra dag til dag. Vi vil selvsagt rapportere til bystyret så fort vi har noe nytt om denne saken, sier miljø- og samferdselsbyråd Guri Melby (V) til dittOslo.no.

Nylig igangsatt

Men er arbeidet i det hele tatt påbegynt?

– Det er nylig igangsatt. Vi har hovedsakelig brukt ressurser i Bymiljøetaten for å sikre at alle de kunstgressbanene som ble besluttet bygd eller rehabilitert i løpet av 2014 faktisk blir realisert, sier Melby.

Hun legger til at i løpet av de siste årene har kommunen bygget nesten 80 kunstgressbaner. Kommunen står for rehabilitering og nybygg i forbindelse med kunstgressbanene, men kostnadene for undervarme har så langt blitt betalt av den enkelte klubb.

– Flere klubber har tatt denne investeringen. En finansieringsmodell for undervarme av utvalgte kunstgressbaner i Oslo, må inkludere at alle parter bidrar; idretten, staten og kommunen. Jeg mener at klubbene uansett må være forberedt på å ta en vesentlig del av undervarmeinvesteringen også framover, sier Melby.

Kommunen vil også se på hvilke teknologiske løsninger som gir best mulig forhold for fotballen, kombinert med lavest mulig driftskostnader.

Les også: Nå bygges det ny kunstgressbane her

– Rettferdig ordning

Kjelsås Fotball – og som også er en av kunstgressbanene som ble besluttet rehabilitert i løpet av 2014 – er ett av idrettslagene som nå lider under av at byrådet ennå ikke har fått på plass en finansieringsmodell for undervarme, som koster rundt 3.7 millioner kroner. Det planlagte anlegget er ifølge fotballklubben miljøvennlig, og tilfredstiller kravene til spillemidler fra Staten, også momsrefusjon.

– Klarer vi i tillegg å skaffe 1.3 millioner i egenkapital, så gjenstår én million kroner som vi håper på at kommunen kan bidra mest mulig med. Det vil svi voldsomt økonomisk hvis klubben selv må ut og låne dyre penger til resten av finansieringen, sier Rune Rein i Kjelsås Fotball.

– En finanseringsmodell på plass ville gitt oss forutsigbarhet og mulighet til videre planlegging for gjennomføring av et slikt prosjekt på en trygg og forsvarlig måte. En slik finansieringsmodell er dessuten en mye mer «rettferdig» ordning, enn at enkelte utvalgte klubber skal få dekket alt, og selv senere få alle inntektene av drift og utleie, ifølge Rein.

Videre fremdrift for kunstgresset nå er at det i løpet av to til tre uker skal bore ett testhull for å skaffe informasjon om grunnen under banen.

Les også: Trenger en million varme kroner

Oslo Fotballkrets støtter også opp under Kjelsås’ behov for et første kunstgress med undervarme. Kretsen skriver følgende i sin støtteerklæring til klubben.

«Kjelsås IL Fotball er en stor og viktig breddeklubb i Oslo, som også over lang tid har hatt seniorlag i norsk 2. eller 1. divisjon. …Oslo Fotballkrets gir sin fulle støtte til klubbens arbeid med undervarme, og vil innstendig oppfordre Oslo kommune om å bistå med finansiering og prosjektering av undervarme på Grefsen stadion.»

Ap følger opp

Arbeiderpartiet synes byrådsarbeidet med finansireingsmodellen går tregt.

– Vi sendte blant annet en henvendelse vedrørende finansieringsmodellen til Melby i april, og venter fortsatt på svar, ifølge Abdullah Alsabeehg, (ap) i bystyrets samferdsels- og miljøkomité.

Han viser til at flere kunstgressbaner vil få nye flater i løpet av året.

– Ap kommer til å følge opp denne saken opp mot byrådet, inntil en slik finansieringsmodell er på plass. Flest mulig av de de nye kunstgressbanene bør få undervame, slik at barn og unge kan spille fotball på kunstgresset også vinterstid, sier Alsabeehg.

– Kunstgressbanen på Grefsen er et godt eksempel på at staten, idretten og kommunen bør gå sammen om å finansiere undervarme. Staten har bidratt, idretten ønsker å bidra og da må kommunen stille opp med sin andel.

Vedtaket vedrørende finansieringsmodellen ble vedtatt i forbindelse med budsjettet 2014

– Så nå forventer vi at modellen i hvert fall er på plass i god tid før utgangen av 2014. Slik at også modellen i løpet av 2014 kan brukes til å få gjennomført finansiering av undervarme på de enkelte banene, sier Alsabeehg.

Les også: Holmlia får undervarme og nytt gress

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.