Vårrengjøring

Hvert år plukker ryddegjengen fra Rusken med seg enorme mengder avfall fra bydelens parker og gater. Med våren starter deres høysesong.

GRÜNERLØKKA: Fra sine lokaler i Ruskenhuset ved Nybrua kommer det hver dag en gruppe på tjue ryddegutter for å holde bydelens parker og gater rene for søppel.
Nå som våren er på vei har vi et ekstra fokus på parkene, sier Tom Larsen, som har vært med siden oppstarten i 1999.
Dette er jo beboernes rekreasjonsområder og det er viktig for bydelen å ha det ryddig og fint der.

183 tonn søppel

I løpet av året tar ryddegjengen med seg store mengder søppel, ikke minst fra Grünerløkkas mange parker. I fjor plukket de opp hele 183 tonn søppel.
Da vi presenterte disse tallene for bydelsutvalget trodde de ikke på dem, og det gjorde vi ikke selv heller, sier prosjektleder Øystein Rydland. Men tallene stemmer. Det blir ikke mer enn en søppelsekk om dagen for hver ryddegutt. På denne tiden av året plukkes det gjerne langt mer enn en sekk om dagen.
Jeg kommer ofte opp i åtte eller ni sekker i løpet av en dag forteller Seifa Assefa.
Det er masse reklame og mye matrester som folk kaster fra seg.
Ved siden av søppelpukkingen har Rusken også en miljøstasjon ved Sofienbergparken der bydelens innbyggere kan levere fra seg diverse avfall til sortering og gjenbruk.
Dette er noe av det vi er mest fornøyde med, sier Larsen. Her tar vi imot blant annet klær, elektronikk, plast og spesialavfall, og det gjør vi som eneste miljøstasjon her i byen. I fjor hadde vi 4000 besøkende ved stasjonen og de leverte inn 205 tonn til gjenbruk.

Arbeidstrening

Ryddegjengen er en sammensatt gruppe der folk får arbeidstrening og en fot innenfor arbeidsmarkedet.
Vi prøver å gi gutta en variert hverdag med rydding, arbeid på miljøstasjonen pluss at vi også har en flyttebil med mannskap som bydelen bruker når de skal tømme et lokale eller liknende.
Her skal det være en lav mobbeterskel og en høy terskel for hva folk har gjort i fortiden.
Ingen av de Østkantavisa snakket med hos Rusken kunne gi noen god forklaring på hvorfor folk kaster fra seg i så enorme mengder.
Men det har vel noe med holdninger og uoppmerksomhet å gjøre, og kanskje det er for langt mellom søppelkassene, undrer Larsen. Som legger til at de driver mye arbeid mot de unge for å påvirke deres holdninger.
Enn så lenge kan Grünerløkkas beboere være takknemlige for at de har en driftig ryddegjeng som holder parkene rene.
Uten oss hadde det sett ut som en svinesti her, skytes det inn med et smil.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.