RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vårrengjøring og påskefest

I jødiske hjem starter forberedelsene til høytiden pesach tidlig. Da skal nemlig hjemmet vårrengjøres.

Bekkelaget: Hjemme hos familien Kohn på Bekkelaget bruker mamma Marianne hele tre uker på forberedelsene.

Jeg begynner med de skapene som det ikke er mat i, for alt skal renses for smuler og rusk fra syrede matvarer som brød, makaroni, corn flakes og ris, forklarer hun.

Vårrengjøring

Brød eller matvarer som har gjæret skal ut av huset når jødene feirer pesach. Dette er fordi jødene hadde så dårlig tid da de utvandret fra Egypt etter slaveriet, at de ikke rakk å heve brødet. Under hele pesach-høytiden spiser jødene derfor et usyret brød, matzah.

Før pesach starter skal derfor hele huset rengjøres. Det er en slags vårrengjøring jødene tar fatt på for å forberede seg til høytiden.

Det er et samarbeidsprosjekt for hele familien, forteller Daniel, eldstesønnen i familien Kohn.

Han studerer for tiden i Trondheim og slapp unna det hele i år. Han bor sammen flere andre studenter i bokollektiv og rengjør ikke sin egen hybel til pesach.

Jeg gjør ikke noe ut av hybelen min, men jeg tar med meg en pakke matzah hjem og holder meg til det, sier Daniel.

Mens han bodde hjemme tok han sin del av vaskingen, for det er mye som skal vaskes. Alle skap og skuffer på kjøkkenet så vel som sofaputer og tepper skal vaskes. Dermed skal det ikke være en eneste smule av gjæret mat igjen.

Jeg legger all den gjærede maten i kjelleren, sier Marianne.

Pedagogisk

To sederaftener er høydepunktene for den åtte dager lange jødiske pesach-høytiden. Seder betyr orden og det er nettopp dette som preger de rituelle kveldene. Hele kvelden styres av en leder ved bordet, og alle rundt bordet har hver sin "Haggadah", en instruksjonsbok for kvelden. I den står hver minste detalj om hvordan måltidet skal foregå, beskrevet. I den står også alle sanger, historier og regler som skal fremføres i løpet av kvelden.

Sederaften er for barna. Det viktigste er å fortelle historien videre til dem, sier Daniel.

Pesach er nemlig en frihetsfeiring. I disse åtte dagene markerer de jødenes utvandringen fra Egypt til Israel. På sederaften samles hele familien. Ofte er det tyve-tredve mennesker rundt langbordet. Det aller viktigste med kvelden er å fortelle historien til barna.

Det var barna man mente led mest under slaveriet og de ti plagene mot Egypt. Derfor er det viktig at de vet hva vi minnes frigjøring fra, sier Daniel. Det hele er gjort veldig pedagogisk.

Orden

På sederaften er det derfor et eget sederfat med helt spesielle matvarer som spises i en helt bestemt rekkefølge. Man har persille som dyppes i saltvann som et symbol på alle tårene som ble felt under slaveriet. Bitre urter spises sammen med en blanding av eple, kanel, nøtter og vin. Dette symboliserer mursteinsblandingen jødene brukte som slaver for egypterne. Gjennom hele sedermåltidet går historien om utvandringen fra Egypt på rundgang rundt bordet. Den yngste stiller fire spørsmål om hvorfor denne kvelden er så spesiell. Dette skal oppmuntre til aktiv deltakelse under den lange kvelden. I Haggadaen er det fire forskjellige barn beskrevet; den vise, den onde, den mindre begavete og den som ikke engang vet hvordan han skal spørre og ikke vet nok til å vite det han trenger å vite. Historien som fortelles er bygget opp så den skal tilfredsstille disse typer menneskenes behov. Etter denne symbolske handlingen som gjerne tar en time kommer det ordinære måltidet.

På sederfatet ligger det også et kyllinglår som symbol på lammet som ble ofret i tempelet før pesach Et hardkokt egg som er litt brent utenpå symboliserer historien som ikke bare er god.

Variasjoner

Pesach er en stor feiring for jødene, men om det er den viktigste er et definisjonsspørsmål.

- Pesach er I hvert fall den helligdagen med flest ritualer. Det er mye styr rundt denne høytiden. Men sabbaten hver lørdag er den viktigste, sier Daniel. Rundt bordet til pesach er det mye felles sang. Og med gjester fra hele verden er det mange varianter på både melodier og tempo.

Vi har en del raske og effektive melodier her i familien så vi kan komme oss raskere til måltidet, smiler Marianne. Men også melodiene kan variere fra familie til familie. Derfor kan kveldene bli livlige. Ofte insisterer alle på å synge sin melodi og da må man dele opp versene slik at alle melodiene får like mye tid. Også historien og versene som går rundt bordet går på forskjellig språk. I går hadde vi både trøndersk, amerikansk, hebraisk og norsk, forteller Marianne. Likevel er det aller viktigste med pesach å være sammen.

Det typiske ved pesach er at man er sammen. Da har det ingenting å si om man er I den indre kjernefamilien eller ikke. Dette er en frihetsfest og en gledesfest med familien i sentrum, forklarer Daniel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere