*Nettavisen* Nyheter.

Vart du skræmt no?

Tente lys: Godt voksne elever fulgte oppmerksomt med.

«Skremmer’n» var ikke der, men på Frogner Seniorsenter var det likevel mange bekymrede ansikter å se da datakurset «Data for vettskremte» startet torsdag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Slik ser det ut: Joe Heidenreich og Berit Liband i Seniornett Frogner er de jevnaldrendes hjelpende hender på vei ut på verdensveven.

FROGNER: – Det er veldig, veldig viktig at du har sikkerhetsprogram, ellers kan virus ødelegge programmene på maskinen din.

En gruppe godt voksne elever sitter som tente lys mens foredragsholder Berit Liband forklarer om grunnleggende funksjoner og programmer på en PC. Skrivemaskinens yngste slektning volder hodebry for mange eldre, men stadig flere skjønner at de ikke klarer seg uten.

Alt er data

– Stadig flere offentlige skjemaer er på nett, det er billigere å bruke nettbank enn å betale giroer, og kommunikasjonen med barn og barnebarn langt unna blir lettere når man kan data, sier Joe Heidenreich.

Han er styreformann i Seniornett Frogner, som arrangerer kurset, og forteller at mange eldre sliter med å forholde seg til verden rundt seg når den blir stadig mer digitalisert. Dette vil Seniornett Frogner endre på.

Dataens eget språk

Tore Gann er en av de «vettskremte.» Han mener selv han kan litt, men som han sier:

– Jo mer man lærer, jo mer skjønner man at man kan lære.

Selv synes han det verste er å forstå hva dataen, eller internett, ber ham om.

– En gang fikk jeg opp en melding om at jeg hadde tastet feil dokumentnummer. Jeg måtte snakke med en dataekspert for å få forklart at det betydde «feil antall tastetrykk,» sier han oppgitt.

Aldri kjedelig

Nettopp dette skal Berit Liband og Seniornett hjelpe til med to ganger i måneden fremover.

– Kurset gjør at man begynner å stole på at man mestrer data, og begynner å se mulighetene, sier Liband.

Hun har brukt data som arbeidsverktøy i 50 år, og gleder seg over å la jevnaldrende få innsyn i mulighetene som finnes på en PC.

– Vi begynner med det som er nyttig, og derfra går vi videre til surfing, Skype og å finne informasjon. Med PC blir livet aldri kjedelig, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.