*Nettavisen* Nyheter.

Vårt minst kjente minnesmerke er på Ekeberg

På Ekebergsletta står en bulkete plakett på en sten blant ugress og trær. Et minne om en dag som trakk titusener av folk til Ekeberg.

EKEBERG: Dagen var 14. april 1926. Begivenheten var at Luftskipet Norge mellomlandet på Ekebergsletta under Amundsen ekspedisjon til Nordpolen.

LES OGSÅ: Rektor med Oslos vakreste utsikt

For den spektakulære mellomlandingen, som trakk en folkemengde uten sidestykke, ble det bygget en 38 meter lang mast. Rester av jernfundamentene finnes den dag i dag. Også noen store trær og steiner minner om fordums storhet, og på en av stenene er en sliten minneplakett.

Hvem som har satt opp minnesmerket, vet ingen. Det vil si, etter å ha lett i dokumenter fant historiker Lars Frode Larsen ut det var Oslo kommune som sto bak oppføringen og at det skjedde i 1972.

Ingen kjente merket

– Det ser jo ganske trist ut her, sier leder for Bekkelagshøgda Lokalhistoriske Forening (BLF), Dag Jarnøy. Han ble kontaktet av Lars Frode Larsen som ville vite mer om merket.

– Jeg har bodd i området i hele mitt liv og jeg visste ikke at dette var her, sier Jarnøy.

Siden har han og Larsen vært i kontakt med Fram Museet, Norsk Aeroklubb, Byarkivet, Byantikvaren, Kulturetaten, Eiendoms- og byfornyelsesetaten, Bydel Nordstrand, Lions, Rotary, Bymiljøetaten og tidligere ansatte i Friluftsetaten. Ingen hadde hørt om merket.

LES OGSÅ: Slik blir nye Ekebergparken

Vil fornye monumentet

Nå ønsker Dag Jarnøy, Lars Frode Larsen og BLF å ta initiativ til et nytt monument bestående av en stor firkantet sten hvor tekst og tegning kan være hugget inn på sidene.

– Det finnes en vrakstein på sletta her som kanskje kan brukes, forteller Jarnøy og viser frem en sten merket med skuespiller Johannes Bruun.

– Bruun står på Bankplassen på en nyere stein, men statuen ble mellomlagret her. Så denne er trolig overskudd, sier Jarnøy som håper å få til et spleiselag for å reise et nytt monument.

Tidligere har Norsk Aeroklubb vist interesse for å bidra økonomisk til dette.

LES OGSÅ: Gjenreiser Karlsborg-villaer

Kasteball i kommunen

Jarnøy jobber nå med å finne den i kommunen som har ansvar for minnesmerket. Det har vist seg en umulig oppgave.

I et brev fra Eiendoms- og byfornyelsesetaten datert 20.8.2013 står det at de ikke har lyktes med å finne dokumenter om hvem som har satt opp minnesmerket:

«Byarkivet anviste i sitt svar arkivsteder og journaler hvor slik dokumentasjon kan befinne seg, men verken byarkivet eller EBY har selv kapasitet til å gjennomgå dem. Avtale om tiltak av varig art på kommunens grunn skal inngås med Eiendoms- og byfornyelsesetaten. Inntil eieren av minnesmerke er identifisert, kan EBY ikke inngå avtale som berører minnesmerket.»

– Nå må kommunen slutte å se bakover. I stedet for å kaste ballen mellom ulike etater må de heller prøve å få til løsning på hvordan vi i fellesskap kan få til et nytt og mer presentabelt minnesmerke for luftskipet Norge på sletta, sier Jarnøy.

LES OGSÅ: Lokalhistorie-nerd og politisk vinglepetter

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.