*Nettavisen* Nyheter.

Vask henda på nasjonaldagen!

På nasjonaldagen dukker provisoriske matutsalg opp i tusentall. Ikke alle selgerne er klar over hvor strenge reglene er for matlaging, kjøletemperatur og håndvask.

OSLO ØST: På 17. mai får du kjøpt noe å bite i nesten over alt. På de fleste av landets 3300 grunnskoler serveres pølser, vafler, lapskaus, is, brus og kaker. I tillegg er det mange lag, foreninger og skolekorps som selger mat denne dagen.
Det er overveiende sannsynlig at flere arrangører bryter kravene til matsikkerhet på 17. mai. Grunnen er at de ikke kjenner til reglene, sier næringsmiddelteknolog Geir-Otto Kjelstrup i Anticimex til det oppdragsbaserte mediebyrået Newswire.

Glade amatører

I det daglige er det fagfolk som serverer deg. Men på nasjonaldagen er det gjerne vanlige mennesker, amatørene, som står for tilbereding og salg. De bør være klar over at det stilles helt andre krav til mat som selges offentlig enn den du serverer hjemme, sier Kjelstrup.
Noe av det viktigste er å holde maten varm eller kald nok. Mattilsynet har formulert regler for servering av mat offentlig og stiller spesielt strenge krav til det som kalles ''lett bedervelige produkter''.
Fram til servering bør lapskaus, vaffelrøre, pølser og kaker oppbevares i kjøletemperatur, det vil si mellom minus én og pluss fire grader. Når sola varmer, kan det være vanskelig nok, sier Kjeldstrup.
Eventuelle frysevarer skal oppbevares i minus 18 grader eller kaldere. Etter reglene skal opptiningen skje i kjøleskap eller kjølerom, ikke i solsteika. Temperaturen må ikke over ti grader.

Forgiftet stemning

Like viktig er det å ha kontroll på varmen.
Mange serverer lapskaus fra kjempestore kjeler, og da må oppvarmingen være grundig. Temperaturen skal opp til minst 75 grader, deretter holdes på minst 60 grader. Det samme gjelder for pølsene, sier Anticimex-eksperten.
Slappe rutiner kan gi bakteriene gode vilkår.
I verste fall risikerer du å forgifte hele 17. mai-arrangementet. Magesjau bør være en helt unødvendig konsekvens av foreldrenes gode dugnadsvilje, sier Kjelstrup.
Hvor mange som ender nasjonaldagen på do, vites ikke. De fleste går ikke til lege, siden problemet som regel gir seg etter relativt kort tid. Dessuten er man gjerne noe opptatt mens det hele står på.

Ikke hjemmelaget

Det er ikke alt som kan gjøres på dugnad.
Etter gjeldende regler skal for eksempel lapskaus bestilles fra en godkjent leverandør. Det samme gjelder kaker med krem. Vaffelrøre er det derimot greit å lage hjemme. Det samme med tørre kaker, sier Kjelstrup.
God hygiene er like viktig på 17. mai som ellers i året.
Flytende såpe, varmt vann og tørkepapir hører med. Såpen skal helst være i dispenser og papiret i en holder. Vasken bør være så nær serveringsstedet at den faktisk blir brukt. Ellers kan det bli langt mellom håndvaskingen, sier Kjelstrup.
Det er ingen som sjekker 17. mai-arrangørene. De leverer en melding til Mattilsynet om at de skal servere mat, men så er det opp til arrangøren selv å påse at serveringen skjer i tråd med tilsynets pålegg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.