*Nettavisen* Nyheter.

Vasspest dekker Østensjøvannet

GRØNT: Østensjøvannet har en voldsom oppblomstring av vasspest. Foto: FOTO: NINA SCHYBERG OLSEN

Store deler av Østensjøvannet er nå dekket av vasspest.

Klikk på bildet for å forstørre.

VASSPEST: Legger seg som et grønt teppe på vannet. Foto: FOTO: NINA SCHYBERG OLSEN

ØSTENSJØVANNET: Flere lesere undres over om Østensjøvannet er i ferd med å gro igjen, etter å ha observert alt det grønne som nå dekker store deler av vannflaten.

Del på Facebook

Lederen i Østensjøvannets Venner, Amund Kveim, kan berolige folk med at vannet ikke gror igjen, men at det er en oppblomstring av vasspest.

– Det er ille i år, sier Kveim.

Kunstig innført

– Vasspest er en vannplante som faktisk ble oppdaget første gang i Norge i Østensjøvannet. Den er kunstig innført og har vært der siden 1920-tallet, sier Kveim.

Han forklarer at vasspesten blomstrer opp i kjempestore bestander noen år, og så har noen hvileår.

– Den var veldig kraftig i fjor også, så vi regner med at det vil gå tilbake igjen. Ikke nødvendigvis neste år, men kanskje året etter, sier Kveim.

Det er blitt vurdert om vasspesten burde vært fjernet mekanisk, men Oslo kommune og Fylkesmannen har konkludert med at det ikke er nok grunnlag til sette i gang en så krevende prosess i år.

– Det innebærer at man må ut i båt og dra i land tonnevis av denne planten som gror som stengler fra bunnen. Det er spesielt ille i nordenden, der er det så tett enkelte steder at det er blitt til matter som fuglene har lagt egg på, sier Kveim.

Umulig å bli kvitt

Østensjøvannets Venner liker ikke oppblomstringen av vasspest, siden planten ikke hører hjemme i norsk natur. Dessverre er den bortimot umulig å bli kvitt.

– Vasspesten kan føre til algeoppblomstring og fortrenge litt andre planter, men det verste er når vinteren kommer og den blir liggende i isen og råtne. Da får man oksygensvinn i vannet, hvilket utgjør en fare for fiskebestanden, sier Kveim.

Det er også fare for at vasspesten tetter igjen avløpet til Østensjøvannet..

– Vi må jevnlig renske opp, for tett rist kan føre til katastrofal vannstand, sier Kveim.

Svaner ønskes velkommen

Ifølge Kveim er det én positiv ting med vasspesten.

– Vasspest er fin svanemat, derfor er det nå flere svaner ved Østensjøvannet enn i manns minne. Så hvis noen kan låne oss et par tusen svaner ville problemet vært betydelig mindre, sier Kveim med et smil.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.