*Nettavisen* Nyheter.

Vått for change

NEW DEAL: Vinprodusenter fra de mer kjøligere områdene i Oregon og California står i fokus under nyhetsslippet 10. januar.

Ikke bare politisk men også på vinfronten er amerikanerne innstilt på change.

Klikk på bildet for å forstørre.

REAGANS FAVORITT: Schramsberg Blanc de Blancs 2005, Brut

Klikk på bildet for å forstørre.

FENGSLENDE: Big House The Slammer Syrah 2006

Klikk på bildet for å forstørre.

ØST FOR EDEN: Monterey Syrah 2007

Klikk på bildet for å forstørre.

BURGUND-AKTIG: Kings Ridge Oregon Pinot Noir 2006

Klikk på bildet for å forstørre.

IDYLL: Suksessfilmen "Sideways" har stimulert interessen for mer Europa-inspirerte viner fra USA. (Foto: Filmweb)

Årets første nyhetsslipp på Vinmonopolet retter fokus mot moderne viner fra USA. Stilen er litt mer europeisk enn vi er vant til, og produsentene har tilhold i mer kjølige vokseområder i statene Oregon og California.

Vi får et knippe pinot noir-viner fra Oregon som nærmest gir fornemmelsen av å være i baksetet av suksessfilmen "Sideways" fra et par år tilbake.

Hvis dette føles litt vel elegant og marginalt, kan du sikkert finne glede i de syrahbaserte produktene som er hentet fra Californias kjøligere kystområder.

Her er de beste

Moderne amerikansk: Rødt og musserende

6 stjerner

****** Schramsberg Blanc de Blancs 2005, Brut
California. Nr. 80231. Kr. 241,40. Partikjøp 672 flasker
- Musserende vin laget etter champagnemetoden. Etter tidligere president Reagans initiativ ble den husvin i det hvite hus til erstatning for nettopp champagne.
- Dette er også veldig bra saker med duft av sitrus og gjærbakst, fin bred og kompleks smak og flotte små bobler. Til festlige anledninger og faktisk til ganske mye mer mat enn bare østers og skalldyr.

****** Big House The Slammer Syrah 2006
California (Central Coast). Nr. 10414. Kr. 111,50. Basisutvalg
- "The Slammer" er amerikansk slang for fengsel og produsenten "Big House Wine Co." har en hysterisk morsom nettside som er laget nettopp etter mønster av et fengsel.
- Vinen er derimot svært seriøs, og såpass druetypisk syrah du vel finner. Her er det mye farge, rå duft av mørke bær, røyk og kamfer. I munnen har den stor fruktsødme og fylde, samtidig som den har balanse, flott syre og masse smak. Mye vin for pengene.

5 stjerner

***** Monterey Syrah 2007
California (Monterey). Nr. 80146. kr. 92,00. Basisutvalg
- Her er vi nær kysten midt i California, i området gjort udødelig av James Dean i Øst for Eden, etter John Steinbecks bok. Hvis det tidligere var mest salat og tunfisk her, er det etter hvert stadig mer vindyrking hvor kjølig havbris gir gode vekstforhold for syrahdruen.
- Her er det 14 prosent alkohol, duft av røyk, bacon og mørke bær. Svært aromatisk vin med fruktig helhetsbilde og druetypisk røykpreg. Veldig hyggelig pris.

***** Kings Ridge Oregon Pinot Noir 2006
Oregon. Nr. 10416. Kr. 140,00. Basisutvalg
- Druene kommer hovedsaklig fra Willamette Valley syd for delstatshovedstaden Portland. Området er kjølig, passende til pinot noir med druens krav til temperatur og jordsmonn. Nå er dette sarte viner med krav til innlevelse og konsentrasjon, ikke noe voldsomme og kraftfulle saker.
- Det blir lett å sammenlikne med Burgund, og da er jo prisen hyggelig. Fargen er ganske lys rød, duften av røde bær og i munnen har den fin fylde og volum med elegante bærtoner og forsiktig eik.

***** J Cuvée 20 Brut NV
California (Russian River). Nr. 10418. Kr. 216,40. Basisutvalg
- Fin musserende vin laget etter champagnemetoden med klar og ren duft av eple, sitrus og kjeks. Svært frisk og spenstig i munnen, med fin, litt krydret ettersmak. 10 gram restsukker gjør dette til velkomment drikke for de aller fleste. Mange vil nok tro denne er fra Frankrike og ikke California.

***** Stonehedge Reserve Red Blend 2007
California (Dry Creek Valley). Nr 80142. kr. 189,60. Basisutvalg
- Her blandes druene zinfandel og merlot til en mørk rødblå vin med 14,2 prosent alkohol og stor varm duft av mørke bær, anis og eik. Den har stor fylde og saftig bærpreget frukt, med velbalansert og frisk ettersmak. Helstøpt vin det er lett å like, faktisk litt tradisjonell stil.

***** Truchard Cabernet Franc 2005
California (Carneros). Nr. 80141. Kr. 170,40. Basisiutvalg
- Mør blårød vin med duft av solbær, mandel og eik. Stor fylde og fruktighet som er velbalansert med pent integrert eik. En fast avslutning gjør dette til en anvendelig matvin til litt fete kjøttretter.

***** Truchard Syrah 2006
California (Carneros). Nr. 80143. Kr. 116,20. Basisutvalg
- Mørk blårød farge og ung druetypisk duft av bjørnebær og røyk. Velbalansert munnfølelse med fin frukt og fylde, småstreng avslutning og forsiktig eikepreg. Dett krever litt vellaget kjøttmat.

4 stjerner

**** Stangeland Pinot Noir 2006
Oregon. Nr. 80228. Kr. 211,10. Basisutvalg
- Her aner jeg norske røtter i navnet, fra Rogaland et eller annet sted, ikke minst fordi de også produserer en rosé med et stort norsk flagg på etiketten.
- Her er det lys rødvin på pinot noir med saftig munnfølelse og elegant fruktighet. Friskt og fint, men det krever litt oppmerksomhet.

Om amerikansk vin:

Det dyrkes druer og lages vin i nesten alle amerikanske delstater. Likevel kommer det aller, aller meste fra California, etterfulgt av vestkyst-statene Oregon og Washington.

Siden USA er et land av innvandrere, tok europeerne naturlig nok med seg sine mat- og drikkeskikker hjemmefra, og plantet sine druer der det gikk an, drakk sin vin som i gamlelandet og var såre fornøyd med det. Men så kom forbudstiden og vinnæringen slo seg på altervin.

Produsentene slet ikke mindre under Depresjonstiden og 2. verdenskrig. Da soldatene returnerte fra Europa etter krigen, bragte de med seg et europeisk levesett og vindrikking fikk status som noe snobbete moderne, for en kulturelt interessert overklasse. Og fortsatt er daglig vindrikking mest for de spesielt interesserte.

Som kjent er alt litt større i USA enn andre steder. Etter krigen var det ikke nok at vinene skulle lagres på eiketønner og baseres på franske druer cabernet sauvignon for røde viner, og chardonnay for hvite de skulle ha en smak som var ekstra stor og et alkoholinnhold som var ekstra høyt.

Slik fikk vi monstervinene fra California som amerikanerne selv liker i stort monn, men som europeerne fnyser av og sier ikke passer til mat.

Dette er utgangspunktet for Vinmonopolets fokus på området som er "Det nye Amerika". Mange vinprodusenter tenker nå nytt og søker kjøligere områder hvor vinene blir mer elegante og ikke så alkoholsterke, mer europeiske i stilen.

At filmen "Sideways" (2004) portretterte vinskjønnere som jaktet nettopp på denne elegansen, har dreid både produksjon og forbruk noe over på den europeiske vinstilen som i større grad er tilpasset matfølge. Nå vil nok de to divergerende holdningene til vin leve side om side i lang tid framover.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.