*Nettavisen* Nyheter.

Vedtar dieselforbud onsdag - kan bli overkjørt av regjeringen

Onsdag vedtar bystyret å innføre dieselforbud i Oslo. Men det er ikke sikkert vedtaket får leve lenge. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Bystyret i Oslo vil ha dieselforbud, men regjeringen er skeptisk.

20.05.15 14:54

OSLO: - Et dieselforbud vil skape store problemer for folk i hverdagen, sier statssekretær Tom Cato Karlsen (Frp) i Samferdselsdepartementet til Nrk.

Og det på samme dag som det er forventet at bystyret i Oslo vedtar lokalt forbud mot dieselbiler på dager med spesielt høy luftforurensing.

Les også: Kjører du dieselbil her? Da er du i trøbbel ...

Kan være på plass til vinteren
Dette er mulig etter at Stortinget tidligere i år vedtok en endring i Vegtrafikkloven, der det blir opp til hver enkelt kommune å innføre så kalte lavutslippssoner.

- Får vi hjemmel til å etablere lavutslippssoner, så kan det være på plass allerede neste vinter. Da er det aktuelt å stenge Oslo sentrum for dieselbiler innenfor Ring 2, eventuelt Ring 1, og samtidig øke kapasiteten kraftig på kollektivtransport, sa byrådslederen i Oslo, Stian Berger Røsland (H), til VG, da lovendringen ble kjent.

Og etter at samferdselsbyråd Guri Melby i april la fram en tiltakspakke mot luftforurensing i Oslo, skal saken i kveld behandles i bystyret. Som dittOslo.no tidligere har fortalt ligger det an til flertall for forslaget om dieselforbud.

Les også: «Jeg selger ikke hus og hage for å bo i en trang leilighet så jeg kan sykle med palestinaskjerfet til jobb»

Vanskelig å gjennomføre
Men det får både regjeringsparti Frp og Statens Vegvesen til å rynke på nesa. Dieselforbudet kan nemlig bli stoppet fra statlig hold, fordi det er for vanskelig å gjennomføre i praksis.

Byråd Guri Melby håper likevel at Oslo kan få innført forbudet.

- Venstre hadde et opprinnelig forslag som sa at vi skulle gå klart inn for å gi mulighet for dieselforbud. Det Stortinget vedtok var ikke like klart, men jeg håper likevel regjeringen legger fram et forslag slik at vi får gjennomført dette i Oslo, sier hun til Nrk.

Les også: - Demonstrantene blir forsøkt dyttet ut av veien av bilister

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag