RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vedtar dieselforbud onsdag - kan bli overkjørt av regjeringen

Onsdag vedtar bystyret å innføre dieselforbud i Oslo. Men det er ikke sikkert vedtaket får leve lenge.
Onsdag vedtar bystyret å innføre dieselforbud i Oslo. Men det er ikke sikkert vedtaket får leve lenge. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Bystyret i Oslo vil ha dieselforbud, men regjeringen er skeptisk.

OSLO: - Et dieselforbud vil skape store problemer for folk i hverdagen, sier statssekretær Tom Cato Karlsen (Frp) i Samferdselsdepartementet til Nrk.

Og det på samme dag som det er forventet at bystyret i Oslo vedtar lokalt forbud mot dieselbiler på dager med spesielt høy luftforurensing.

Les også: Kjører du dieselbil her? Da er du i trøbbel ...

Kan være på plass til vinteren
Dette er mulig etter at Stortinget tidligere i år vedtok en endring i Vegtrafikkloven, der det blir opp til hver enkelt kommune å innføre så kalte lavutslippssoner.

- Får vi hjemmel til å etablere lavutslippssoner, så kan det være på plass allerede neste vinter. Da er det aktuelt å stenge Oslo sentrum for dieselbiler innenfor Ring 2, eventuelt Ring 1, og samtidig øke kapasiteten kraftig på kollektivtransport, sa byrådslederen i Oslo, Stian Berger Røsland (H), til VG, da lovendringen ble kjent.

Og etter at samferdselsbyråd Guri Melby i april la fram en tiltakspakke mot luftforurensing i Oslo, skal saken i kveld behandles i bystyret. Som dittOslo.no tidligere har fortalt ligger det an til flertall for forslaget om dieselforbud.

Les også: «Jeg selger ikke hus og hage for å bo i en trang leilighet så jeg kan sykle med palestinaskjerfet til jobb»

Vanskelig å gjennomføre
Men det får både regjeringsparti Frp og Statens Vegvesen til å rynke på nesa. Dieselforbudet kan nemlig bli stoppet fra statlig hold, fordi det er for vanskelig å gjennomføre i praksis.

Byråd Guri Melby håper likevel at Oslo kan få innført forbudet.

- Venstre hadde et opprinnelig forslag som sa at vi skulle gå klart inn for å gi mulighet for dieselforbud. Det Stortinget vedtok var ikke like klart, men jeg håper likevel regjeringen legger fram et forslag slik at vi får gjennomført dette i Oslo, sier hun til Nrk.

Les også: - Demonstrantene blir forsøkt dyttet ut av veien av bilister

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere