*Nettavisen* Nyheter.

Vekker historier til live på Vinderen

- Vi oppfatter oss selv som en kulturell institusjon i bydelen, sier leder Finn Holden. Sammen med åtte andre styrer han Vinderen historielag.

Vinderen: De var fire personer som sammen stiftet foreningen i 1992. Tre av dem var allerede i gang, så det var ren og skjær interesse som førte dem sammen. Historielaget har som formål å vekke interesse og skape forståelse for bydelens historie. De mener det er viktig å ta vare på gamle minner i nærmiljøet.

Gjennom blader- og medlemsmøter formidler de historien slik den er. Totalt har de 10 styremøter i året, og alt sammen foregår på frivillig og ulønnet basis. Den største aldersgruppen på medlemmene er godt voksne mennesker, men det er mange barnefamilier som også liker å få bladet i postkassen.
Opp gjennom årene har flere intervjuobjekter fortalt historier fra lokalmiljøet fra hukommelsen. Finn Holden er historiker og mener det burde være interessant for folk å få kjennskap til historien i deres egen bydel.
- Fire ganger i året gir vi ut medlemsblader, forteller Holden.

Bladene gir informasjon om nye oppdagelser fra Vinderen-området og byr stadig på fortellinger fra folk som levde i "gamle dager". De aller fleste medlemsbladene blir båret ut av medlemmer selv, og i dag kan Vinderen historielag skilte med 1100 betalende medlemmer. Finn Holden kan fortelle at det er en egen atmosfære på Vinderen.
- Vi har et miljø hvor folk trives og blir boende. Jeg har flere ganger snakket med skolebarn som både har foreldre og besteforeldre her, sier han.
- Heming, som er bydelens eget idrettslag, er det viktigste særpreget som hører til slekters gang, forteller Holden.
Han er opptatt av å vite hvordan folk tidligere har levd, slik at vi ikke bare står igjen med kunnskap om vår egen tid.

Holden legger stadig turen innom både Byarkivet og Bymuseet. Her finner han mye nyttig informasjon som får detektiven i ham til å blomstre.
- Jeg får jo en del tips fra folk som fører til at jeg går rundt og finner fram på egen hånd. Foreløpig har jeg hvert fall ikke opplevd å gå tom for saker å skrive om. Jeg har flere idéer til artikler, bekrefter han.
Holden forteller om søte brev fra eldre mennesker som leser medlemsbladene. Det gjør det ekstra inspirerende for han å fortsette med skrivingen.
- Det er hyggelig at folk setter pris på det du gjør. Vi i styret har i hvert fall veldig glede av det vi driver med og synes det er morsomt, forteller han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.