RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vekstens utfordringer

LEDER, 25/6-'09:

I disse dager er en skolebehovsplan for Oslo lagt ut på høring med svært kort frist. Det er påkrevet med store endringer som kommer til å påvirke barn og foreldre og skoleansatte over hele byen. Oslo står foran enorm vekst. Innen 2030 forventes det at vi er oppmot 800.000 innbyggere bare i Oslo. en kraftig vekst i Akershus kommer i tillegg. Byrådsavdelingen for finans og utvikling antar at vi må bygge ett nytt klasserom i uken hele året de neste ti årene, skal vi klare å holde tritt med utviklingen.

Vi har hatt en svært høy befolkningsvekst de siste årene, i første rekke som en følge av økt innvandring fra utlandet. Alt tyder på at veksten bare vil fortsette. Også veksten i barnefødsler fortsetter, det ligger an til at vi får 10.000 nyfødt Oslo-borgere i år. Det er ikke bare skolesektoren som møter enorme utfordringer i årene som kommer som følge av den gallopperende veksten. Hvor skal alle de nye innbyggerne bo? Hvor skal de jobbe? Hvordan skal transporten løses? Oslo er ikke i en særstilling i verden. Urbanisering er et internasjonalt fenomen.

Denne uka kom "Oslotrender 2009" på vår pult. I dette heftet får du servert tørre fakta og kjølige prognoser i en leservennlig innpakning som gjør deg i stand til å stille egne spørsmål. Etter en kort gjennomgang sitter vi igjen med en dypere forståelse for dem som jobber for at Oslo og Akershus må ses som ett planområde. Unge enslige fra Akershus flytter til Oslo. Her møter de hverandre, får barn, før de flytter ut til Akershus igjen, der det er roligere og billigere å bo.

Næringsutviklingen i Akershus har vært mye større de siste årene enn i Oslo. Der er det mer plass. I Oslo har vi tyngdepunktet for mange av dagens innvandrergrupper innenfor noen geografiske områder i Groruddalen og Søndre Nordstrand. Men vi ser tegn til at også innvandrere begynner å søke seg ut til Akershus, første og fremst til Romerike. Våre politikere må jobbe mye mer samordnet i forhold til arealplanlegging, utdanning og transport i årene som kommer. Oslo takler ikke denne veksten uten at alt ses i sammenheng. Det er større likheter mellom Kolbotn og Prinsdal, Furuset og Lillestrøm, enn mellom Prinsdal og Gamle Oslo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere