*Nettavisen* Nyheter.

Vekterne sparkes og trues nesten daglig på Oslo S

TØFT MILJØ: Vekterne på Oslo S må så godt som daglig gripe inn i slosskamper, og de blir daglig spyttet på, sjikanert, slåss, sparket og truet av ungdomsgjenger. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: Stian Lysberg Solum

Nå skal politiet følge voldsmiljøet på stasjonen tettere.

03.05.15 19:44

Ungdomsgjenger som sloss mot hverandre, og som truer og går løs på vektere har over tid vært et problem på Oslo S. Ifølge Ådne Mauritzen, pressekontakt i Nokas, blir vekterne deres utsatt for slag, spark, sjikanering og trusler så godt som daglig.

- Det har vært slik en god periode, men det siste året har det eskalert. Vi hadde en oppblomstring på høsten, og så har det vært gjevnt trykk gjennom vinteren og våren. Det er et tøft miljø på Oslo S, sier Mauritzen til Nettavisen.

Han forteller at det er personer i ungdomsgjenger som bruker stasjonen som tilholdssted som står for brorparten av dette.

Mer politi inn på Oslo S

Nå har Rom Eiendom, som drifter Oslo S, og Oslo-politiet kommet til enighet om at politiet skal bistå mer på sentralstasjonen fremover.

- Vi hadde et møte på onsdag og vi skal ha et nytt møte på mandag. Nå erkjenner politiet at dette er et problem og vi skal diskutere hvordan vi, vekterne og politiet skal løse dette. Det ene vi ønsker er mer synlig politi,

Klikk på bildet for å forstørre.

Signe Horn, Direktør for eiendomsavdelingen i Rom Eiendom. Foto: Terje Borud

det andre er hurtigere reaksjonstid og at vi målrettet får bort nøkkelpersoner som skaper bråk, sier Signe Horn, direktør i eiendomsavdelingen i Rom Eiendom, til Nettavisen.

Hun legger til at problemet er størst på kvelder og i helgene.

- Når det kan ta en til to timer før politiet kommer er ikke det bra nok, men nå er vi enige om at vi skal få det bedre, sier Horn.

- Et problem

Direktøren mener ungdomsgjengene er et problem. Ikke bare for Oslo S og de 150.000 reisende som hver dag er innom sentralstasjonen, men også for Oslo kommune.

- Det å starte livet med fire-fem voldssaker på rullebladet før du fyller 16 er et problem både for den det gjelder, og for Oslo kommune. Jeg sendte en mail om dette til Oslo kommune for et år siden, og den har jeg aldri fått svar på, sier hun.

- Vil du si at det er utrygt å være på Oslo S i helgene?

- Nei det vil jeg ikke, for vi bruker så mye ressurser på sikkerhet. Men vi er glad for denne enigheten med politiet, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vektere  som jobber kveld har vurdert å slutte grunnet klientellet på stasjonen, og at tør ikke å gå til T-banen alene. De skal også ha blitt fulgt hjem etter jobb. Foto: Lise Åserud

Skal blitt fulgt hjem

Ifølge Aftenpostens Osloby.no står det i vekterloggen fra april 2015 at ansatte som jobber kveld har vurdert å slutte grunnet klientellet på stasjonen, og at de ikke tør å gå til T-banen alene. Det står også at de er blitt fulgt hjem etter jobb.

Nettavisen-blogger Kjell-Ola Kleiven skriver i sin blogg at tilstandene på sentralstasjonen nå så ille at selv vekterne som skal beskytte Osloborgerne blir hjemme fra jobb. Flere tør ikke lenger kjempe mot voldsmiljøene i området. De skal også ha blitt sjikanert der de bor.

- Jeg tror ikke vi ønsker å kommentere det. Jeg kjenner ikke til det, sier Ådne Mautitzen, pressekontakt i Nokas.

I likhet med Rom Eiendom vil han heller ikke betegne stedet som utrygt, men han innrømmer at miljøet er tøft.

- Det er mange krevende oppgaver, og våre vektere har jevnlig god kontakt med politiet, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag