Vel blåst, Ola Hobber Nilsen

Ola Hobber Nilsen (28) er den yngste dommeren som har etablert seg i Tippeligaen. Nå ser han frem til to uker med fotballfri, før sesongoppkjøringen til neste år starter.

Ola Hobber Nilsen (28) er den yngste dommeren som har etablert seg i Tippeligaen. Nå ser han frem til to uker med fotballfri, før sesongoppkjøringen til neste år starter. Foto: Arkivfoto: Hanna Rzepecka

Ola Hobber Nilsen (28) har etablert seg som tippeligadommer. Nå ser han frem til neste år.

MER SELVTILLIT: Dommeren har vokst med oppgaven ute på banen.

NORDSTRAND: – Jeg har blitt tryggere det siste året. Jeg har fått god aksept av omgivelsene gjennom en mer avbalansert og tydelig ledelse, sier Ola Hobber Nilsen, som var 4. dommer i oppgjøret mellom Odd og Rosenborg søndag kveld.

Vil bare bli bedre

Hobber Nilsen har dømt 15 tippeligakamper denne sesongen og han avslutter med kvalifiseringskamp til Tippeligaen mellom Mjøndalen og Fredrikstad søndag.

– Alle kampene har ulike utfordringer, spillere og atmosfære. Ingen kamper går på skinner automatisk. Slutter jeg å blåse i fløyta blir det komplett kaos utpå der. Man må være 100 prosent konsentrert hele tiden. Jeg mener vi dommere burde ta som en kompliment når vi får tilbakemelding på at kampen virket enkel. Det er ikke flaks, sier Hobber Nilsen.

SE VIDEO: Drømmer om FIFA-lisens


Den unge dommeren, som dømmer for Nordstrand, blir evaluert av NFF etter hver eneste kamp.

– Stort sett er vi enige om alt som burde vært gjort annerledes. Veileder har mulighet til å se nøkkelsituasjoner i reprise etter kampen før han eller hun konkluderer. Ingen dommere ønsker å gjøre kampavgjørende feil, men vi må allikevel handle etter det vi oppfatter der og da, sier han.

Hvordan takler du å gjøre feil?

– Det antas at en dommer tar mellom 400–500 ¬beslutninger i løpet av en kamp – så jeg har slått meg til ro med at jeg gjør noen feil i løpet av en sesong. Det viktigste er at jeg gjør mitt beste for å gjøre mest mulig riktig, sier han.

Les også: Norges nye dommertalent

Dommerne får ofte gjennomgå både av spillere, publikum og media. Presset som dommer er ofte høyt, men Hobber Nilsen har lært seg å leve med dette.

– Alle kamper har sine høydepunkter og noen diskuteres i ettertid. Jeg lever godt med de feilene jeg gjør, fordi jeg vet hva jeg må gjøre for å forbedre meg til neste kamp. Man er ikke bedre enn sin neste kamp, sier han.

Gleder seg til neste år

Sjansen for at han dømmer sin siste kamp for året til helgen er stor, og han ser frem til litt fri.

– Da skal jeg tenke minst mulig fotball i to uker. Deretter starter treningen inn mot 2015.

Hvordan er det å være samboer og dømme nesten hver helg?

– Mari støtter meg 100 prosent og har blitt en forbilledlig fotballdommerfrue. Hun kan også fotballreglene bedre enn andre fruer. Ikke tilfeldig at vi gifter oss i 2015, smiler Hobber Nilsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.